Vučić: Srbija želi mir, uskoro uklanjanje spomenika

Izvor: Politika, 13.Jan.2013, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija želi mir, uskoro uklanjanje spomenika

BUJANOVAC – Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom posete vojnoj bazi Dobrosin u opštini Bujanovac da Srbija želi mir, ali da će odgovoriti na eventualne provokacije.

Vučić, koji je zajedno sa načelnikom generalštaba VS Ljubišom Dikovićem, u

U bazi Dobrosin prema Kosovu, gde je danas održana pokaznoj vežbi pripadnika Vojske Srbije, Vučić je istakao da vojska dobro obavlja svoje zadatke na očuvanju bezbednosti.

Kao primer >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << želje vojske da se izbegnu bilo kakvi incidenti, Vučić je naveo da pripadnici vojske do svoje baze dolaze sporednim putem da ne bi vojnim vozilima prolazili kroz selo Dobrosin koje nastanjuju isključivo Albanci.

„Većina albanskog stanovništva koje ovde živi neće reći ni jednu lošu reč o Vojsci Srbije jer im pripadnici vojske pomažu, često im donose i lekove ili one kojima je potrebno prevoze u svojim vozilima do domova zdravlja”, kazao je Vučić.

Pripadnici Vojske Srbije su ministru odbrane i načelniku Generalštaba VS Ljubiši Dikoviću, koji je takođe prisustvovao vežbi, pokazali reagovanje u slučaju napada iz pravca administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, koja je od baze udaljena nekoliko kilometara.

U vezi sa spornim spomenikom poginulim pripadnicima takozvane OVPBM, koji su podigle albanske lokalne vlasti u Preševu, Vučić je rekao se „još čekaju razumne reakcije samih Albanaca ali da niko ne može da se igra sa državnom Srbijom”.

„Mi Albancima niti bilo kome drugome ne pretimo ali u državi Srbiji će se poštovati Ustav i zakoni. Uskoro će uslediti reakcija države (u vezi spomenika u Preševu), a ne bih da licitiram datumima. Uvek smo spremni da o tome razgovaramo ali oni (albanski lideri) su već doneli svoje odluke”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, među albanskim političkim liderima u opštinama Preševo i Bujanovac „postoje usijane glave koje moraju da shvate šta je razumno i racionalno ponašanje”.

Vojna baza Dobrosin, koju su danas posetili ministar odbrane Aleksandar Vučić i načelnik generalštaba general potpukovnik Ljubiša Diković jedna je od 11 vojnih baza kontejnerskog tipa koje se nalaze u Kopnenoj zoni bezbednosti u opštinama Bujanovac i Preševo.

Pomoćnik komandanta kopnene vojske general Milosav Simović je prilikom upoznavanja ministra odbrane sa stanjem na terenu rekao da je „bezbednosna situacija u kopnenoj zoni bezbednosti u opštinama Preševo i Bujanovac stanbilna, ali osetljiva i složena, kao i da postoji mogućnost destabilizacije od pojedinaca i ekstremnih grupa”.

Vučić: Srbi uhapšeni u Gračanici sutučeni

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zvanično potvrđeno da je kosovska policija brutalno pretukla skoro sve Srbe koji su za Božić uhapšeni u Gračanici.

Kosovska policija je u Gračanici za pravoslavni Božić uhapsila desetoricu mladića koji su bili u pratnji šefa kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina. Oni su pušteni nakon 48 sati policijskog zadržavanja.

„Želim da ukažem na činjenicu koju smo do sada znali iz svedočenja uhapšenih mladića, a sada smo dobili i zvaničnu potvrdu informacije da su Srbi iz pratnje Vulina koji su uhapšeni na Kosovu i Metohiji brutalno prebijeni”, kazao je Vučić novinarima prilikom obilaska vojne baze Dobrosin kod Bujanovca.

Vučić je naveo da je najviše pretučen mladić koji potiče iz mešovitog braka i kome je otac Albanac, a majka Srpkinja. Njega su, kako tvrdi Vučić, kosovski policajci tukli uz povike da ne može da ima decu i teško mu povredili mokraćne kanale.

„Upravo to govori koliko je važno imati dobar, pošten i korektan odnos prema Albancima u Bujanovcu i Preševu. Ovde važe zakoni Republike Srbije i oni će se poštovati”, rekao je Vučić.

Beta

objavljeno: 13/01/2013
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.