Vučević u Rimu: Odnosi Vojske Srbije i KFOR-a dobri, da budu još bolji

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 19:59

Vučević u Rimu: Odnosi Vojske Srbije i KFOR-a dobri, da budu još bolji

Rim -- Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas u Rimu da Srbija ceni dugogodišnje prisustvo Oružanih snaga Italije u KFOR-u.

učević je ocenio da su odnosi Vojske Srbije i KFOR-a dobri, a u interesu naše zemlje je da budu još bolji.

Vučević se u Rimu, u okviru dvodnevne zvanične posete Italiji, sastao sa ministrom odbrane te zemlje Gvidom Krozetoom.

Dvojica zvaničnika razmenili su stavove o mogućnostima prevazilaženja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aktuelne krize na Kosovu i Metohiji, a teme razgovora bile su i unapređenje saradnje u oblasti odbrane, te vojnoekonomska i vojnotehnička saradnja između Srbije i Italije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar Krozeto priredio je doček ministru Vučeviću uz državne i vojne počasti, nakon čega je usledio sastanak dveju delegacija i tet-a-tet razgovor dvojice ministara.

Vučević je izrazio zadovoljstvo zbog uzvratne posete Republici Italiji, nakon što je Krozeto novembra prošle godine boravio u Beogradu.

Ministar Vučević je naglasio da je poseta italijanskog kolege bila prva od njegovog stupanja na dužnost, što je pokazatelj značaja saradnje između Srbije i Italije u oblasti odbrane i razvoja ukupnih bilateralnih odnosa.

Prema rečima ministra Vučevića, Srbija ceni dugogodišnje prisustvo Oružanih snaga Italije u operaciji KFOR. On je istakao značaj njihovog angažovanja kao jednog od najbrojnijih kontingenata u toj misiji.

Odnosi Vojske Srbije i KFOR-a su, kako je ocenio ministar Vučević, dobri, a u interesu naše zemlje je da oni budu još bolji, budući da Srbija KFOR vidi kao jedinu legitimnu oružanu silu na prostoru Kosova i Metohije i kao garant bezbednosti srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini.

Bezbednost pripadnika KFOR-a je, naglasio je Vučević, neupitna i predstavlja prioritet za Srbiju.

Ministar Vučević upoznao je ministra Krozeta sa stavom Srbije u vezi sa agresivnom politikom privremenih prištinskih institucija koja je, uz podršku pojedinih zemalja, dovela do eskalacije krize na Kosovu i Metohiji.

On je preneo zahtev Beograda za hitno oslobađanje uhapšenih Srba i prestanak daljih hapšenja, povlačenje lažnih gradonačelnika i specijalnih snaga takozvane kosovske policije, kao i hitno formiranje Zajednice srpskih opština.

Dvojica zvaničnika saglasili su se da se saradnja u oblasti odbrane između Srbije i Italije kvalitetno razvija i izuzetno visoko ocenili saradnju u oblasti mirovnih misija, budući da pripadnici Vojske Srbije i pripadnici Oružanih snaga Italije zajedno učestvuju u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu.

Obostrano je iskazana spremnost za unapređenje saradnje u toj misiji UN.

Ministri Vučević i Krozeto konstatovali su da postoji prostor za unapređenje bilateralne vojne saradnje u oblasti zajedničke obuke, vojnog obrazovanja i vojnog zdravstva, kao i u domenu vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje.

Na sastanku je inicirano formiranje zajedničke radne grupe ministarstava odbrane Srbije i Italije koja će razmotriti mogućnosti i modalitete razvoja vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje.

Planirano je da se, tokom drugog dana posete Italiji, ministar Vučević sastane i sa potpredsednikom Vlade te zemlje Mateom Salvinijem, a delegacija Ministarstva odbrane posetiće i kompaniju "Leonardo", koja je jedan od evropskih lidera u oblasti odbrambenih tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.