Vojska neće da deli sendvič, hoće da gladuje

Izvor: B92, 18.Dec.2015, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska neće da deli sendvič, hoće da gladuje

Beograd -- Ako se država ogluši o njihove pritužbe, oko 100 članova reprezentativnog sindikata Vojske Srbije spremno je da zbog umanjenja dnevnica štrajkuju glađu.

I preostali sindikati u vojsci poručuju da su dnevnice i uopšte njihova primanja mizerni, ali kažu da ne podržavaju radikalne mere protesta. Ministarstvo odbrane za sada bez reakcije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Dva oficira bila bi neopisivo srećna da mogu da podele sendvič u rovu dok oko njih besni rat. Ali dva oficira koja moraju da dele sendvič u miru na putu od Beograda do Surdulice to zovu tugom. Zato neće ni sendvič, hoće da gladuju, ako ih do Božića vrh države ne bude čuo i ne bude uvažio njihov protest.

“Sve zavisi od premijera. Mi nećemo ugroziti bezbednost naše zemlje, ali ćemo stupiti u štrajk tako što ćemo na radnim mestima gladovati i drugo da izvršimo pritisak na ministra odbrane da izađe u susret našim zahtevima”, kaže Novica Antić iz Vojnog sindikata Srbije.

Nisu dnevnice jedini problem, ima ih, kažu sindikalci, mnogo, jer ministarstvo, tvrde, ne radi po zakonu. Komunikacija reprezentativnog sindikata vojske s ministrom je toliko loša da su članovi čak podneli i krivičnu prijavu protiv Gašića.

Antić objašnjava i da su se sindikalci na akt o smanjenju dnevnica, potpisan rukom ministra, žalili 30. novembra. Iako se o toj žalbi još nije odlučivalo, rešenje se primenjuje, krši se zakon.

Ovi iznosi zaboleli su i sve druge. Ipak, mi nismo za argument sile, već za silu argumenata, poručuju iz Sindikata odbrane Srbije. I oni su pisali predsedniku Vlade 2. decembra, nije im još odgovorio.

“Očekujemo odgovor u skorijem periodu. Alarmatno je stanje, odlaze ljudi zbog primanja. Mi insistiramo na tome da se rešava mirnim putem i to socijalnim dijalogom, moramo da poštujemo zakon”, kaže Aleksandar Popović iz Sindikata odbrane Srbije.

Ministar Gašić još jednom je bio nedostupan za medije. Otkazao je dolazak u Leskovac, gde je trebalo da prisustvuje zakletvi vojnika i kadeta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.