Vojska čisti skladišta:Na prodaju tenkovi, haubice

Izvor: Mondo, 08.Feb.2015, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska čisti skladišta:Na prodaju tenkovi, haubice

Ministarstvo odbrane Srbije najavilo je da će oglasiti na prodaju više od 480 tenkova i haubica, 220 oklopnih vozila, više od 20.000 pušaka i pištolja i veliku količinu druge municije i opreme.

Foto: Vojska Srbije

Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane rešili su da malo počiste skladišta i reše se nepotrebnog i/ili neupotrebljivog oružja. Na spisku prestarelog naoružanja tako su i tenkovi T-55 ali i transporteri i haubice od 155 mm.

Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << odbrane je 27. januara oglasilo prodaju tzv. viškova naoružanja i vojne opreme, odnosno oružja koje je odavno zastarelo i praktično neupotrebljivo u savremenom ratovanju.

Među oružjem i oruđem oglašenim za "doboš" nalaze se i pozamašni komadi, kao što su 282 tenka iz serije T-55, deset oklopnih transportera OT M-60 ili šezdesetak transportera BTR-50 i BTR-60. U vreme kada su napravljeni, a to je bilo s kraja pedesetih i početka šezdesetih godina prošlog veka, bili su vrhunsko oružje, ali ih je vreme odavno pregazilo.

Ništa od dopune ličnog arsenala

Iako oglas na "prvu loptu" izgleda kao dobra prilika da se pojača kućni arsenal, jer ima tu i 9.163 komada pištolja M70 (kao i "škorpiona"), od gtoga naravno nema ništa. Pravo da učestvuju u kupovinu ,naravno, imaju samo firme, i to one sa spiska od 150 sa dozvolom vlasti za međunarodnu trgovinu oružjem, kao i neka od 51 firme koja proizvodi oružje i vojnu opremu.

Ima tu i manjih ali ne manje ubitačnih komada, kao što su haubice od 105 i 155 milimetara, kojima oznake M-56 i M-65 ukazuju na "godište", kao i više od hiljadu raketa za nešto mlađi ručni bacač "osa" (M-79).

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas povodom oglašavanja viškova naoružanja i vojne opreme da je reč o sredstvima koja nisu neophodna za normalno funkcionisanje sistema odbrane, kao i da zbog toga neće doći do slabljenja odbrambene moći Srbije.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, sredstva koja su oglašena viškom su zastarela, sa isteklim resursima i vekom upotrebe.

Ističe se i da Vojska Srbije raspolaže dovoljnim brojem modernijih sredstava iste klase i namene.

U Ministarstvu odbrane kažu i da su u prethodnih nekoliko meseci, na sugestiju ministra odbrane i zahteva Vojske Srbije, iz prodaje povučena određena sredstva naoružanja i vojne opreme koja su ranije bila oglašena suvišnim, pre svega inžinjerijska sredstva koja se mogu koristiti za pomoć lokalnom stanovništvu u okviru treće misije Vojske Srbije, kao i neka ubojna sredstva za potrebe vežbi.

Napominju da će naplaćeni prihod od buduće prodaje viškova naoružanja i vojne opreme biti uplaćen u budžetski fond za naoružanje koji se u skladu sa zakonom kao novina, upravo osniva u Ministarstvu odbrane.

Sredstva iz tog fonda će se, kako se navodi, isključivo koristiti za istraživanje, razvoj i nabavke novog naoružanja za potrebe Vojske Srbije.

Nema više mućki s prodajom

U saopštenju se tvrdi da je prethodni model prodaje bio daleko netransparentniji i je dovodio do prodajnih cena koje su bile neznatno uvećane, te da su bile prisutne i nezakonitosti koje su dovele do hapšenja pojedinih lica. Cilj je da se preduprede eventualni propusti i malverzacije u svim fazama postupka prodaje, uključujući i javno nadmetanje zainteresovanih preduzeća po modelu aukcije, čime su ostvarene prodajne cene u proseku tri do četiri puta veće od početnih.

Kako se navodi na internet sajtu Ministarstva odbrane, Direkcija za nabavke i prodaju planira da ponudi na prodaju 282 tenka T-55 i oko 220 oklopnih transportera M-60, M-80, BTR-50 i BTR-60 i protivoklopnih oruđa POLO, kao i 200 haubica od 105 i 155 milimetra.

Ministarstvo će ponuditi oko 16.700 pištolja kalibra 7,65 milimetra, oko 3.500 automatskih pušaka M-70, oko 120.000 tromblonskih mina i oko 1.500 raketa.

Zainteresovani mogu da kupe i više od 1.100 protivavionskih topova od 20 i 30 milimetara i oko 5.400 ručnih bacača raketa, minobacača i bestrzajnih topova, a na prodaju je i 26 višecevnih lansera raketa M-63.

Na prodaju su i tri radara SNAR-10 za kontrabatiranje neprijateljske artiljerije i više od 140.000 komada razne municije.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.