Vojska Srbije će nastaviti sa opremanjem najsavremenijim sistemima

Izvor: Vostok.rs, 19.Dec.2019, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska Srbije će nastaviti sa opremanjem najsavremenijim sistemima

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića prisustvovao je na Pasuljanskim livadama obuci u gađanju sa oklopnog borbenog vozila "Lazar 3", koje su realizovali pripadnici 21. pešadijskog bataljona Druge brigade kopnene vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.
- Vojska Srbije oprema se najsavremenijim sistemima, a uvek smo posebno srećni i posebno ponosni kad su ti sistemi plod naše pameti i naše proizvodnje. "Lazar 3" je oklopno borbeno vozilo pešadije koje zadovoljava sve svetske kriterijume i koje nam je zaista neophodno - istakao je ministar Vulin. U narednoj godini Vojska Srbije nastaviće da se oprema najsavremenijim sistemima, najavio je ministar Vulin, dodavši da će se posebno voditi računa o proizvodima domaće industrije i da će "lazar 3" u još  većem broju nego sada postati deo naoružanja Vojske Srbije. Prema rečima potporučnika Nemanje Ivanovića, komandira voda u 21. pešadijskom bataljonu, gađanje izvedeno na Pasuljanskim livadama vrhunac je obuke u upravljanju OBVT "lazar 3", koja je u protekle tri nedelje delom realizovana i u bazi Jug, na poligonu "Borovac". - U prethodne tri nedelje realizovali smo obuku na oklopnom borbenom vozilu transporteru "lazar 3" u 41. pešadijskom bataljonu Četvrte brigade kopnene vojske. Vozilo "lazar 3" je savremeno i može da stane rame uz rame sa vozilima najsavremenije opremljenih armija sveta - rekao je poručnik Ivanović. Desetar Nikola Marić iz 21. pešadijskog bataljona posebno je istakao vatrenu moć vozila "lazar 3", opremljenog mitraljezom 12,7 mm M15. - Iz mog ugla, kao nišandžije, mogu da kažem da je mitraljez 12,7 mm precizan i pouzdan. Rezultati današnjeg gađanja bili su odlični, a uvežbavanje na ovim sredstvima nastavićemo i po završetku obuke - naglašava desetar Marić. Današnjoj obuci u gađanju na Pasuljanskim livadama prisustvovali su i zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, komandant Četvrte brigade kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa i načelnik Uprave za obuku i doktrinu brigadni general Željko Petrović. Oklopno borbeno vozilo točkaš "lazar 3", formule pogona 8x8, obuhvata vrlo moderan pristup oklopne zaštite, pokretljivosti, vatrene moći i mogućnosti dugotrajne borbe u sukobima različitog intenziteta. "Lazar 3" poseduje visoko sofisticiranu modularnu balističku zaštitu, a broj članova posade zavisi od misije i naoružanja kojim je vozilo opremljeno.
       
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Vulin: Snažna vojska garantuje dug mir

Izvor: RTS, 20.Dec.2019, 16:11

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u ime predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, čestitao je u valjevskoj kasarni "Vojvoda Živojin Mišić" polaganje zakletve vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "decembar 2019". ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.