Izvor: RTS, 18.Avg.2020, 09:33

Vojska Crne Gore nabavlja dronove od firme iz Srbije

Ministarstvo odbrane Crne Gore sklopilo je ugovor sa beogradskom kompanijom "Damiba" o nabavci četiri nova drona, a isporuka se očekuje u narednom periodu, piše crnogorska "Pobjeda".
Ministarstvo odbrane raspisalo je prošle godine tender za nabavku dronova vredan 322.000 evra.
U objavljenom dokumentu Ministarstva navedeno je da su deklarisanim jedinicima potrebna četiri termovizijska kompleta "first responder aerial kit" koji uključuje žirostabilisanu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kameru i bespilotnu letilicu (dron) koja može da leti ne manje od 25 minuta.
Zahtev Ministarstva je i da rezolucija slike termalne kamere ne bude manja od 640×512 piksela, kao i da komplet poseduje najmanje dva kontrolna uređaja sa ekranom za praćenje i dokumentovanje uočene situacije na terenu.
"U toku 2019. godine je raspisan tender za nabavku komercijalnih bespilotnih letilica, na osnovu čega je sklopljen ugovor sa kompanijom 'Damiba' o nabavci bespilotnih letilica, čija se isporuka očekuje u narednom periodu", rečeno je Pobjedi iz Ministartsva.
Letilice koje budu isporučene Crnoj Gori koristiće se, kako su precizirali iz Ministarstva, za obuku pripadnika Vojske.
"A, takođe, koristiće se za pretragu i spašavanje u sklopu treće misije Vojske (pomoć civilnim institucijama)", dodaju iz ovog resora.
Dodaju i da Vojska Crne Gore trenutno raspolaže sa 13 komercijalnih bespilotnih letilica.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

[POSLEDNJA VEST] Crnogorsko ministarstvo odbrane kupilo 4 bespilotne letelice Matrice 200V2 od beogradske kompanije Damiba

Izvor: TangoSix.rs, 18.Avg.2020

Kako je za Tango Six potvrdio vlasnik kompanije Damiba i kako je jutros prva prenela crnogorska Pobjeda, Ministarstvo odbrane Crne Gore sklopilo je ugovor o nabavci četiri nova komercijalna drona sa isporukom u narednom periodu. Ukupna vrednost raspisanog tendera, navodi Pobjeda, iznosi 322.000 evra.. –...

Nastavak na TangoSix.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.