Vojnomedicinska akademija obeležila 172 godine rada

Izvor: Vostok.rs, 02.Mar.2016, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojnomedicinska akademija obeležila 172 godine rada

Dodelom priznanja najistaknutijim pojedincima i organizacionim jedinicama Vojnomedicinska akademija juče je obeležila dan ustanove i 172 godine postojanja.

Svečanosti u Domu vojske prisustvovali su Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, general Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba VS, ministri Jadranka Joksimović i Željko Sertić, crkveni velikodostojnici, lekari, ličnosti iz kulturnog i javnog života.

VMA je moderna ustanova, koja u svom sastavu ima 27 klinika, 17 instituta, hitnu pomoć, hiperbaričnu komoru, kliničku farmakologiju, centar za kontrolu trovanja, polikliniku i raspolaže sa 25 operacionih i sedam hirurških sala.

Sve se može usporiti ili čak zaustaviti, osim bolesti, istakao je pukovnik profesor dr Dragan Dinčić, zamenik načelnika VMA, i dodao da zdravlje moramo da cenimo barem onoliko koliko cenimo život.

– Prošle godine je promovisana prva generacija potporučnika sanitetske službe koji su budućnost kojoj se svi raduju, mladi ljudi koji su svesni da je znanje moć – dodao je dr Dinčić.

Na skupu je objašnjeno da ova kuća ima 1.200 postelja i da se ovde godišnje hospitalizuje oko 35.000 pacijenata, obavi oko 20.000 hirurških intervencija i više od pola miliona specijalističkih pregleda.

– Malo država može da se pohvali ovako dugom i bogatom tradicijom. Danas je VMA savremena ustanova koja kontinuirano uvodi nove metode dijagnostike i lečenja. Ministarstvo odbrane će nastaviti da pomaže i podržava ovu ustanovu, kako u kvalitetnom opremanju savremenim sredstvima tako i u školovanju i usavršavanju kadrova – naglasio je Nenad Nerić, državni sekretar Ministarstva odbrane.

Ovom prilikom Klinika za neurologiju je dobila nagradu za najbolju jedinicu VMA, a primio ju je načelnik pukovnik dr Ranko Raičević, a priznanje je uručeno i Sektoru za farmaciju VMA, koji je preuzela Mira Antunović.

– Ovo je nagrada celog kolektiva kojim rukovodim jer bez rada svih zaposlenih ne bi bilo ni ove nagrade. Mi imamo tesnu saradnju sa neurološkom zajendicom u Srbiji i sa drugim klinikama za neurologiju u zemlji, posebno sa onom u Kliničkom centru Srbije. Godišnje imamo između 1.800 i 2.000 ležećih pacijenata i više desetina hiljada ambulantnih pregleda – kaže dr Ranko Raičević.

Medalje „Dr Vladan Đorđević” za najbolje hirurge uručene su general-majoru u penziji Vladislavu Stepiću i akademiku profesoru dr Radoju Čoloviću. Za najboljeg autora „Vojnosanitetskog pregleda” proglašen je Nebojša Krunić, a za recenzenta Slobodan Obradović.

VMA je osnovana 2. marta 1844. ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića, kao prva centralna vojna bolnica.

Danijela Davidov-Kesar,
Politika

Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Tomislav Nikolić,   Željko Joksimović

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.