Vlada u senci traži smenu ministra odbrane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2015, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada u senci traži smenu ministra odbrane

"Vlada u senci", koju čine članovi Demokratske stranke, zatražila je danas momentalnu smenu ministra odbrane Bratislava Gašića sa te pozicije jer "šteti ugledu sistema i Vojske Srbije (VS)", kazao je danas potpredsednik DS-a i ministar unutrašnjih poslova "vlade u senci" Dragan Šutanovac.

On je na konferenciji za novinare kazao da "vlada u senci" zahteva od premijera da smeni Gašića ili da to makar učini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kroz rekonstrukciju vlade jer je "naneo dovoljno štete" i ocenio da je skorašnja tragedija posledica lošeg rukovođenja Ministarstvom odbrane i VS.

Šutanovac je kazao da ranije nije tražio smenu ministra zbog pada aviona, jer su svi svesni opasnosti koje nosi vojnički život, već da "vlada u senci" traži smenu zbog nepoštovanja procedura i traže odgovore na pitanja ko je donosio odluke o zaobliaženju procedura i šta je bio krajnji cilj.

Gašić je kazao da je helikopter upotrebljen i u Feketiću, u situaciji koja je bila manje bezbedna od ove, da su političari tada izašli iz okvira svoje delatnosti "ne bi li se fotografisali i na marketinški način prikazali svoje aktivnosti".

Šutanovac je dodao da je zbog toga "vlada u senci" tražila i odgovor na pitanje ko je bio na aerodromu u Surčinu.

Potpredsednica DS i ministarka odbrane "vlade u senci" Gordana Čomić kazala je da odgovore na pitanja o padu aviona traže jer je to u duhu vladavine prava i da ta pitanja ni na koji način ne ometaju istragu.

Ona je ponovila da "vlada u senci" želi da zna ko je doneo odluku od korišćenju ljudstva i sredstava VS, da li je odluka doneta pisano ili usmeno, šta je osnov za takvu naredbu, da li je i ko menjao planove leta dok je helikopter bio u vazduhu i ko je razmenio informacije na aerodromu Nikola Tesla o sletanju letelice na civilni aerodrom.

Ona je tražila i da Ministarstvo kaže ko je dao "lažnu informaciju, da se spasilačka misija završila srećno i da je zadatak spasilačke misije uspešno završen". Ona je dodala da na odgovore na ova pitanja očekuju u zakonskom roku od 13 dana.

Dragan Šutanovac kazao je i da je skupštinski Odbor za kontrolu službe bezbednosti imao uvid u dokumenta Vojno-bezbednosne agencije (VBA) i da se uverio da je tvrdnja zaštitnika građana o tome da je VBA zloupotrebila položaj i kršila zakon tačna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.