U sredu suđenje za pogibiju kadeta

Izvor: Šumadija Press, 19.Jun.2015, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sredu suđenje za pogibiju kadeta

U Višem sudu u Jagodini u sredu, 24. juna, počeće suđenje majoru Vojske Srbije Vinku Žnidaršiču za tragediju na poligonu Pasuljanske livade.

Nesreća se dogodila pre tri godine, kada je poginulo dvoje, a petoro kadeta povređeno.

Zamenik višeg javnog tužioca Miomir Vasić rekao je da će se  Žnidaršiču, saradniku u nastavi na katedri za taktiku Vojne akademije, suditi za krivično delo nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice. Sudskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << većem predsedavaće sudija Lepomir Milosavljević a optužnicu zastupa Vasić.

Optuženim kadetima, sada poručnicima: Milanu Kariški, Nikoli Grabeljeviću, Mladenu Milosavljeviću i Stefanu Milosavljeviću će se suditi u Opštinskom sudu u Despotovcu, ali njima suđenje još nije zakazano, dodao je Vasić. Kadeti su optuženi za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti.

Postupak je razdvojen, nije mi jasno zašto jer se radi o jednom događaju – rekao je Vasić koji je pozvan da zastupa i optužnicu protiv kadeta.

Opštinski sud u Despotovcu je tražio od Kasacionog suda da suđenje za sve bude u Jagodini, da se spoji, ali Kasacioni sud to nije prihvatio, napomenuo je Vasić.

Posle završene istrage koja je trajala više od dve godine, Javno tužilaštvo u Jagodini je 30. jula prošle godine podnelo optužni predlog protiv majora Žnidaršiča i kadeta.

U avgustu prošle godine, sudija Milanka Gavrilović – Jovanović je odbacila optužni predlog protiv Žnidrašiča, “na šta sam se ja žalio Apelacionom sudu u Kragujevcu”, objasnio je Vasić, na pitanje Tanjuga zašto se čekalo tri godine da se zakaže suđenje.

Apelacioni sud je na moju žalbu ukinuo rešenje višeg suda u Jagodini i dao nalog da se majoru sudi – objasnio je Vasić i dodao da je, u međuvremenu, sudija koja je odbacila optužni predlog protiv Žnidaršiča odustala od procesa a Viši sud imenovao drugog sudiju, Milosavljevića.

Na poligonu VS Pasuljanske livade kod Ćuprije, pre tri godine, u toku priprema za vežbu “Diplomac 2012″, od projektila automatskog bacača granata, koji su pronašli, poginulo je dvoje kadeta četvrte godine: Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević iz Gornje Trnave kod Topole, a petoro kadeta povređeno.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Jagodina

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.