U Vojsci stanje redovno

Izvor: RTS, 25.Sep.2011, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vojsci stanje redovno

Pozivi za novi ratni raspored, koji se upućuju pripadnicima rezervnog sastava, nisu povezani sa događajima na severu Kosova, izjavio general Miloje Miletić. Vojska spremna da izvrši sve svoje Ustavom određene zadatke na način kako to odredi Republika Srbija, istakao Miletić.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, izjavio je, za agenciju Fonet, da pozivi za novi ratni raspored, koji se upućuju pripadnicima rezervnog sastava vojske, nisu povezani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa događajima na severu Kosova i naglasio da je Vojska Srbije spremna da izvrši sve svoje Ustavom određene zadatke, na način kako to odredi Republika Srbija.

"Vojska postiji da štiti i brani suverenitet ove zemlje. Sve aktivnosti koje imamo u Vojsci podređene su tome i to je naš jedini zadatak. Ovo što pozivamo ljude nije vezano konkretno za trenutne događaje na severu Kosova", precizirao je Miletić.

Struktura Vojske je takva da, kako kaže Miletić, jedna trećina predstavlja profesionalni deo, a ostalo je rezervni sastav. Prema njegovim rečima, u sklopu rezervnog sastava, postoji aktivna i pasivna rezerva i to je propisano strategijskim dokumentima.

"Mi se transformišemo u proteklih nekoliko godina, menjamo jedinice i formiramo nove sastave. U tom procesu se pojavljuje potreba da se i određeni broj ljudi iz rezervnog sastava iz jednih prebaci u neke druge jedinice", objasnio je Miletić.

Zbog toga je i deo ljudi, kako je naglasio, pozvan radi saopštavanja ratnog rasporeda.

"Obuka naše Vojske je jedan od težih zadataka u ovoj godini. Pored obuke proširenog sastava, imamo potrebu da delom i određene specijalnosti obučavamo i zbog toga se šalju pozivi", napomenuo je Miletić.

Sve druge vesti koje se pojavljuju u vezi sa tim, ocenio je Miletić, nisu dobronamerne i sračunate su u svrhu nekih dnevno političkih nagađanja.

Na pitanje da li bi Vojska Srbije regovala da zaštiti Srbe na severu Kosova, Miletić je odgovorio da je Vojska spremna da izvrši sve svoje Ustavom određene zadatke na način kako to odredi Republika Srbija.

"Vojska će reagovati u skladu sa odlukama nadležnih državnih organa i nema neki svoj poseban stav o tome, a stav Republike Srbije je i stav Vojske", izneo je Miletić i dodao da se Srbija proteklih dana u Njujorku, na Generalnoj skupštini UN, brojim aktivnostima državne delegacije, predvođene predsednikom Republike, ali i u EU, bori za očuvanje integriteta naše zemlje.

Govoreći o saradnji Vojske Srbije sa Kforom, Miletić je istakao da postoji profesionalno dobra saradnja, da nije narušena svim ovim događanjima, već su samo pojedini oblici saradnje intenzivirani, ukazujući da su mogućnosti da se reaguje u određenim situacijama i na određenim prostorima dosta ograničena.

"Sve naše aktivnosti svode se u najvećem delu na to da razmenom informacija i delovanjem na terenu što je moguće više ublažimo tenzije i sačuvamo mir", zaključio je Miletić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.