Turska za stabilnost na Balkanu, dobra saradnja sa Srbijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Apr.2012, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska za stabilnost na Balkanu, dobra saradnja sa Srbijom

BEOGRAD -

Turska želi da doprinese stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu na Balkanu, a sa Srbijom ima partnerske odnose i dobru saradnju u svim oblastima, izjavio je danas predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Turske Mehmet Fatih Džejlan.

Turska i Srbija su povezane mnogim vezama, uključujući one istorijske, partneri su i sarađuju u svim oblastima, rekao je Džejlan na predavanju "Turska bezbednosna i spoljna politika", održanom u Domu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vojske Srbije.

Na pitanje da li Turska, koja je među prvima priznala nezavisnost Kosova, smatra da je time doprinela stabilnosti na Balkanu, Džejlan je odgovorio: "Ne bismo donosili odluku za koju mislimo da bi mogla da destabilizuje region."

Ankara je aktivan igrač u međunarodnoj areni i želi da doprinese stabilnosti i bezbednosti na Balkanu, Bliskom istoku i u širem regionu i pokrenula je više inicijativa, među kojima trilateralne razgovore Srbije, BiH i Turske, rekao je on.

On je izjavio da će Turska podržati svaku inicijativu čiji je cilj jačanje stabilnosti i bezbednosti na Balkanu.

Upitan da li je članstvo Kipra u Evropskoj uniji doprinelo rešavanju problema podeljenog ostrva ili je bilo greška, Džejlan je odgovorio da evropske diplomate, privatno, smatraju da je to bila greška, mada drugačije govore u javnosti.

On je ocenio da pitanje Kipra ima direktne posledice po stabilnost regiona i da se rešenje mora naći pregovorima, uz uzdržavanje od bilo kakve unilateralne akcije.

Džejlan je podsetio da je 2004. godine propuštena "zlatna prilika", pošto su kiparski Grci na referendumu odbacili predlog za ujedinjenje ostrva, zbog čega je Kipar ušao u EU bez kiparskih Turaka, mada su se oni izjasnili za ujedinjenje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.