Sve spremno za vežbu Sloboda 2017

Izvor: RTS, 20.Okt.2017, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve spremno za vežbu "Sloboda 2017"

U sklopu obeležavanja 73. godišnjice oslobođenja Beograda, na aerodromu u Batajnici će se održati vežba "Sloboda 2017", na kojoj će građanima biti predstavljeno najbolje što danas ima Vojska Srbije. Biće predstavljeno naoružanje srpskih jedinica, deo operativnih aktivnosti, a građani će moći da uživaju i u naletima aviona i helikoptera. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Brigadni General Duško Žarković kaže za RTS da će građani imati priliku da vide prikaz dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije, te da će se izvoditi radne aktivnosti – prinudno prizemljenje otetog vazduhoplova, prikaz borbenog traganja i spasavanja, rešavanje talačke situacije.

Imaćemo dejstvo naših specijalnih snaga u oslobađanju građana, odnosno u rešavanju talačke situacije na objektima koji su izgrađeni upravo za ovaj prikaz, rekao je Žarković. 
Biće predstavljen i Projekat 1.500 - projekat opremanja naših jedinica najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom.
"To znači da su naši vojnici opremljeni opto-elektronskim sredstvima, naoružanjem i zaštitnim sredstvima, da predstavljaju vojnike 21. veka i da idemo rame uz rame sa svim ostalim jedinicama sveta", rekao je Žarković i objasnio da je reč o vojnicima u crnoj uniformi, sa specijalnim naočarima.
Ta oprema našim jedinicama omogućava da noću može da gleda isto kao i danju. To je najnovije što do sada nismo imali u našem naoružanju, istakao je Žarković.
Pored naoružanja Vojske Srbije, kojim su opremljene naše jedinice, biće prikazan i deo iz proizvodnog programa domaće namenske industrije.
Leteće oko 30 helikoptera i aviona, među kojima i avioni "orao", "galeb 4", "lasta", helikopteri "gazela", "HT-40", najnoviji helikopter "HT-49", kao i "migovi 29".
Deo "migova" će biti izložen na pisti, tako da građani mogu da priđu i vide kako oni izgledaju, rekao je Žarković i dodao da će neko od njih možda imati priliku i da uđe u letelicu i vidi kako izgleda kabina.
Ističe da je i ruska akro-grupa "Striži" došla da uveliča ovu svečanost.
"Ovo je prvi nastup ove akro-grupe sa ovim programom van teritorije Rusije, zaista je zanimljivo i ima šta da se vidi", naveo je Žarković i pozvao građane da dođu u Batajnicu.
Ističe da je reč o jedinstvenom događaju koji ne bi trebalo propustiti.
Program će trajati dva sata, od 12 do 14 časova, a kapije se otvaraju u devet sati.
Iz centra Batajnice do aerodroma je organizovan autobus, a građanima se savetuje da ne pokušavaju svojim vozilima da dođu do aerodroma jer će put biti blokiran.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Vesti" na vojnoj vežbi u Batajnici: Ruski migovi spremni za let

Izvor: Vesti-online.com, 20.Okt.2017

U sklopu obeležavanja 73. godišnjice oslobođenja Beograda, na aerodromu u Batajnici će se održati vežba "Sloboda 2017". Novinar "Vesti" Đorđe Barović izveštava iz Batajnice...Svečana bina čeka goste, šest Mig-ova 29 koji su poklon ruske federacije Srbiji izloženo je ispred svečane bine:..Na...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.