Sutra odluka o izručenju Ramuša Haradinaja

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Mar.2017, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra odluka o izručenju Ramuša Haradinaja

Francuski sud u Kolmaru sutra bi trebalo da donese odluku o zahtevu Srbije za izručenje bivšeg premijera i lidera Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja, osumnjičenog za ratne zločine na Kosovu.

Sednica je zakazana za 9.00.

Francuski sud ima tri mogućnosti u odlučivanju - da naloži prikupljanje dodatnih informacija i zatraži dalje razmatranje slučaja, da odobri ili da odbaci zahtev Srbije. Na eventualnu negativnu odluku Sbija nema pravo žalbe.

>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po poternici koju je izdala Srbija. Beograd je potom francuskim vlastima uputio zahtev za njegovo izručenje. Sud ga je 12. januara uz određene mere, pustio da odluku o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi.

Haradinaj se pred sudom u Kolmaru pojavio 1. i 9. februara. On je izjavio da ne prihvata da bude izručen Srbiji i ponovio da je reč o čisto političkom procesu protiv njega.

Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004. godine, a u januaru je, prema navodima srpskih medija, proširena novim optužbama i dokazima koji nisu bili predmet razmatranja u Haškom tribunalu koji ga je 2012. oslobodio po svim tačkama optužnice.

Srpski tužioci Haradinaja sumnjiče da je odgovoran za najmanje 76 ubistva, uključujući i dece, kao i za silovanja i brutalna mučenja. Poslednje proširenje istrage se odnosi na 13 žrtava, o čemu je svedočilo 30 svedoka, što je takođe dostavljeno Francuskoj.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuski sud sutra odlučuje o izručenju Ramuša Haradinaja

Izvor: Blic, 01.Mar.2017

Francuski sud u Kolmaru sutra bi trebalo da donese odluku o zahtevu Srbije za izručenje bivšeg premijera i lidera Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuša Haradinaja, osumnjičenog za ratne zločine na Kosovu. Sednica je zakazana za devet sati...Francuski sud ima tri mogućnosti u odlučivanju: da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.