Stefanović: Srbija ocenjena kao najznačajnija vojna sila bivše Jugoslavije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2021, 15:20

Stefanović: Srbija ocenjena kao najznačajnija vojna sila bivše Jugoslavije

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da je Srbija danas ocenjena kao najznačajnija vojna sila bivše Jugoslavije i da je visoko rangirana u svetu zato što je država odlučila da investira u svoju vojsku.

On je na svečanosti polaganja zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka junske generacije u valjevskoj kasarni "Vojvoda Živojin Mišić" istakao da je Srbija danas ozbiljna zemlja koja brine o svojoj vojsci, jer samo jaka Vojska jeste garant sigurne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i slobodne Srbije, ali da to ne sme da "uljuljka".

"To ne znači da ne treba da radimo više, to ne znači da ne treba da se borimo više i ne znači da ne treba da ulažemo više. Mi ćemo to da i radimo", poručio je Stefanović.

On je najavio da će 27. juna na Pešteru biti izvedena jedna od najvećih vojnih vežbi, po naređenju predsednika Aleksandra Vučića, u kojoj će učestvovati pripadnici Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i specijalnih jedinica.

Kako je istakao, na njoj će građani imati priliku da vide šta znači dobro opremljena i dobro uvežbana vojska, koja, kako kaže nije ni nalik onoj od pre 10 godina u koju se nije ništa ulagalo.

"Danas naša vojska može da se pohvali i savremenim protivvazduhoplovnim sistemima i 'migovima 29', i ne sa dva ili tri, nego sa 14 aviona, sa modernizovanim 'orlovima" i 'galebovima", novim puškama, novim artiljerijskim oruđem, modernizovanim tenkovima i raznim drugim sredstvima", istakao je ministar.

Stefanović je kazao da je Srbija zemlja ponosnih i hrabrih ljudi, slavne tradicije, slavne istorije i velikih vojskovođa.

"Bezbroj puta su se naši preci suočavali sa pitanjem opstanka i branili svoje domove, korene, veru i slobodu. Mnogo je bojeva i ratova vođeno na našim prostorima, mnogo žrtava podneto, mnogo junaka izrođeno i sve to govori o našem narodu, njegovom poimanju slobode, dostojanstva i časti - narodu koji se vekovima borio za svoju jedinu Srbiju", rekao je ministar.

Danas istakao je Stefanović, borba Srbije je nešto drugačija, jer se bori za razvoj, za ekonomski jaku i samostalnu zemlju koja može da donosi odluke isključivo u interesu sopstvenog naroda.

"Da bi to bilo moguće, mi smo se čvrsto opredelili za vojnu neutralnost, a to znači da nam je potrebna izuzetno jaka Vojska, vrhunski opremljena, naoružana, obučena, u skladu sa zahtevima vremena u kojem živimo - Vojska spremna da odgovori svim savremenim bezbednosnim izazovima", zaključio je on.

Na vernost otadžbini u valjevskoj kasarni danas se obavezalo 220 mladića i 40 devojaka iz tri centra za obuku Vojske Srbije, koje je Stefanović pozvao da se nakon završenog vojnog roka priključe redovima Vojske Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.