Srušio se vojni avion u Novoj Pazovi, povređeni pilot umro na VMA

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2012, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srušio se vojni avion u Novoj Pazovi, povređeni pilot umro na VMA

NOVA PAZOVA -

Pilot Tehničkog opitnog centra (TOC) Vojske Srbije major Goran Savić podlegao je povredama zadobijenim prilikom pada aviona "Lasta" u Novoj Pazovi, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Potpukovnik Tomislav Bećagović iz TOC, koji je bio drugi pilot, lakše je povređen, orijentisan i svestan, bez znakova unutrašnjeg krvarenja i preloma i nije životno ugrožen.

Avion Lasta (V-54) srušio se danas u bašti između ulica Mladena Stojanovića i Kralja Petra u Novoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Pazovi, za vreme trenažnog leta. U blizini mesta gde se avion srušio nalazi se fabrika boja "Viteks", kao i vrtić i jedna osnovna škola.

Prema prvim raspoloživim informacijama, oba pilota su se katapultirala. Teže povređeni je pronađen na trotoaru ulice, dok je drugi pilot pronađen posle polučasovne potrage.

Kako RTV saznaje, nema povređenih meštana, niti veće materijalne štete.

Očevidac: Ugledao sam nepomičnog pilota prekrivenog padobranom

Očevidac Aleksandar Kovačević rekao je za Radio-televiziju Vojvodine da je čuo eksploziju i onda video crni dim i avion u plamenu u svojoj bašti. Zatim se uputio ka avionu i ugledao nepomičnog pilota pokrivenog padobranom, kome je ubrzo pomogla hitna pomoć.

Radinović: Pilot se borio da avion spusti na bezbedno mesto

Predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović je izjavio da je jedan pilot iskočio ranije, a da je drugi ostao i borio se da avion spusti na bezbedbno mesto, tamo gde nema ni građana ni objekata, tako da je avion pao u baštu.

"Zahvaljujući velikoj hrabrosti i velikom zalaganju jednog od pilota avion je spušten između stambenog objekta i zgrade privatne firme u baštu, tako da je izbegnuta veća nesreća", rekao je Radinović.

On je naveo da je taj pilot ostao u letilici i da je zadobio teže povrede, naglasivši da je zahvaljujući njegovom zalaganju i hrabrosti u nesreće bilo malo sreće.

Kako je ranije agenciji Beta rekao načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane pukovnik Milivoje Pajović, sada već preminuli pilot je helikopterom prebačen na VMA.

Doktor Branko Bursać rekao je da je ekipa Hitne pomoći u Novoj Pazovi ukazala pomoć povređenom pilotu, koga je kasnije preuzela Vojska.



Diković: Otkazivanje komande moguć uzrok pada

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Ljubiša Diković izjavio je danas do je do pada vojnog aviona u Novoj Pazovi došlo jer su otkazale komande letilice.

Diković je novinarima na VMA rekao da je na osnovu prikupljenih informacija i izjave pilota Tomislava Bećagovića do nesreće došlo jer su otkazale komande na avionu, koji se jutros srušio u reonu Nove Pazove.

"Rano je davati ocene zašto je došlo do pada aviona sa onim što do sada raspolažemo i na osnovu izjave Bećagovića došlo je do otkazivanja komande na avionu, ali detalje još ne znamo i istraga će pokazati šta se tačno desilo", rekao je Diković nakon što je obišao povređenog pilota na VMA.

On je dodao da je do nesreće došlo u toku planiranih aktivnosti opitnog leta na avionu tipa "lasta" i toku ispita pokojnog majora Gorana Savića za opitnog pilota koji je tom prilikom nastradao.

Diković je naveo, pozivajući se na izjavu pilota, da su piloti napustili avion u poslednjem momentu i da je Bećagović uspeo da se prizemlji sa padobranom zadobivši lakše povrede, dok Savić nažalost to nije uspeo.

Načelnik Generalštaba je naglasio da je istraga o uzrocima nesreće u toku i da će javnost o tome biti obaveštena kao i da su istražne radnje već preduzete.

Diković je rekao da niko od meštana tom prilikom nije povređen.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić je naveo da je u 10.40 sati Sektor dobio informaciju o padu letelice, objasnivši da zbog kontraverznih informacija trenutno ne može da saopšti preciznije detalje o kom avionu se radi.

On je naveo da je na mesto nesreće izašlo 13 pripadnika vatrogasno spasilačkih jedinica sa troje kola iz Batajnice i Zemuna.

U Novoj Pazovi u toku je uviđaj mesta nesreće do koga inače brojne novinarske ekipe ne mogu da priđu.

Meštani koji su okupljeni u ulici na ulazu u Novu Pazovu iz pravca Batajnice gde je došlo do pada aviona komentarišu šta se desilo.



Poginuli pilot bio u Vojsci 15 godina

Pilot Vojske Srbije major Goran Savić, koji je poginuo danas u avionskoj nesreći u Novoj Pazovi, rođen je 1973. godine, a u vojsci je radio gotovo 15 godina.

U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da je Savić rođen 5. decembra 1973. godine u Zenici, a da je u Vojsci radio od 27. septembra 1997. godine.

U Centru za letna ispitivanja Tehničko-optinog centra radio je od 13 jula 2011. godine.

Bio je oženjen i otac je dva sina. Sa porodicom je živeo u Beogradu.

Avion Lasta, koji se srušio, prva je serijska letelica isporučena Vojsci Srbije 18. juna 2012. godine, sa serijskim brojem 54201.

Do trenutka nesreće avion je naleteo 39 sati i 50 minuta.

Vučić prekida posetu Kipru

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom pada vojnog aviona "lasta" i pogibije majora Gorana Savića, da se nada da će u budućnosti uspeti da se spreče takve nesreće, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

On je izrazio saučešće porodici stradalog pilota i istakao da je biti vojnik težak i odgovoran posao koji nosi rizike, a zadatak Ministarstva je da takve slučajeve smanji na najmanju moguću meru.

Vučić zbog pada aviona u Novoj Pazovi, prekida službenu posetu Kipru i vraća se u zemlju.

"Naredio sam hitnu istragu o slučaju i posetu prekidam odmah. Odustaćemo od svih bilateralnih sastanaka jer je život svakog našeg čoveka važniji od bilo kakvih razgovora", rekao je Vučić.

Lasta - prvi domaći avion nakon raspada SFRJ

Školski klipni avion Lasta (V-54) prva je letelica domaće konstrukcije koja je napravljena u fabrici Utva iz Pančeva nakon raspada SFRJ i čije uvođenje u naoružanje Vojske Srbije je u toku.

Vojska Srbije je za svoje vazduhoplovstvo naručila 15 serijskih aviona, dok su ranije isporučena dva prototipa koji su izrađeni za potrebe ispitivanja u letu.

Prema saznanjima agencije Beta, do sada je isporučeno sedam aviona serijske proizvodnje.

Prethodno je za potrebe novog Ratnog vazduhoplovstva Iraka iz Utve isporučeno 20 aviona tog tipa.

Prvi let aviona Lasta obavljen je 5. februara 2009. godine.



Razvijen za osnovno školovanje pilota

Lasta (V-54) je jednomotorni niskokrilac metalne konstrukcije, sa dva sedišta za pilote postavljena jedno iza drugog. Uvlačeći stajni trap omogućava poletanje i sletanje s betonskih i uređenih travnatih poletno-sletnih staza.

Avion je razvijen za osnovno školovanje pilota, dok je irački naručilac izrazio interesovanje da njegovi primerci budu osposobljeni i za borbenu obuku.

Lasta je opremljena sa dva spoljna potkrilna nosača naoružanja nosivosti po 120 kilograma, koji mogu da nose kontejnere sa mitraljezima, višecevne lansere nevođenih raketnih zrna kalibra 57 milimetara ili dve bombe težine po 100 kilograma.

Maksimalna brzina leta je 340 kilometara na sat, dolet iznosi 1.060 kilometara, taktički radijus opterećenog aviona je 400 kilometara, dok je plafon leta 5.200 metara.

Projekat tog aviona vodi poreklo od aviona Lasta, čiji je prototip izrađen 1985. godine, ali koji nije ušao u upotrebu.

Nakon raspada SFRJ, od delova prebačenih iz drugih republika sklopljeno je šest aviona Lasta, ali je većina tih letelica uništena prvog dana bombardovanja fabrike Utva od strane NATO-a 1999. godine.



Saučešća Nikolića i Dačića

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je saučešće porodici majora Gorana Savića, koji je danas poginuo prilikom pada aviona Vojske Srbije, saopštio je kabinet predsednika.

U telegramu saučešća se navodi da je major Savić služio na ponos svima.

"Vojska Srbije i svi građani naše otadžbine pamtiće ga kao časnog vojnika, a njegovi drugovi piloti kao odvažnog letača i dobrog prijatelja", navedeno je u telegramu.

Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodici majora Gorana Savića koji je stradao danas prilikom pada aviona Vojske Srbije u Novoj Pazovi, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srušio se vojni avion u Novoj Pazovi, poginuo pilot

Izvor: Kurir, 26.Sep.2012

Pilot Vojske Srbije, koji je danas iskočio iz aviona lasta umro je na Vojno-medicinskoj akademiji od zadobijenih povreda..NOVA PAZOVA - Pilot Tehničkog opitnog centra Vojske Srbije major Goran Savić podlegao je povredama zadobijenim prilikom pada aviona lasta u Novoj Pazovi na Vojnomedicinskoj akademiji,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.