Srpski vojnici krenuli u mirovnu misiju na Kipru

Izvor: Glas javnosti, 24.Sep.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski vojnici krenuli u mirovnu misiju na Kipru

NIŠ - Pripadnici Vojske Srbije (VS) angažovani u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija na Kipru otputovali su sa vojnog aerodroma kod Niša.

Vojnike su svečano ispratili načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) general Miloje Miletić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Jeftić, rodbina i prijateji.

"Današnji dan ostaće upamćen po tome što prvi put jedna jedinica Vojske Srbije - jedan vod odlazi u mirovnu misiju Ujedinjenih nacija. Ovaj vod obavljaće >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zadatke u zoni mirovne misije UN na Kipru sa našim naoružanjem i našom opremom, transportovaće ih vazduhoplovstvo VS do Larnake gde će se priključiti mađarsko-slovačkom kontingentu", rekao je Miletić na svečanosti.

General je kazao da je odlazak jedinice VS u mirovnu misiju najbolja potvrda da su pripadnici Vojske obučeni i ospobljeni "po najboljim svetskim standardima".

"To, takođe, govori da je Srbija učinila mnogo na razvoju svojih kapaciteta u domenu bezbednosti i odbrane i na međunarodnom planu prepoznata kao ozbiljan pratner", rekao je načelnik Generalštaba.

Miletić je naveo da Srbija veliki značaj pridaje angažovanju u programima i aktivnostima UN, posebno u jačanju i očuvanje mira.

"Svoje zadatke izvršavajte savesno i stručno, poštujte kulture drugih zemlja i ponosite se svojom. Postupajte časno i čovečno", ukazao je general.

Vojska Srbije u mirovnim misijama, u pet zemalja, ima ukupno 27 pripadnika. Pored Kipra, gde je do sada bilo sedam vojnika, srpski mirovnjaci su i u misijama u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače i u Libanu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.