Srbi da ne učestvuju u formiranju vojske Kosova, u Istanbulu skinuli zastavu Kosova na zahtev Vučića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2018, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi da ne učestvuju u formiranju vojske Kosova, u Istanbulu skinuli zastavu Kosova na zahtev Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavio je da će u narednih 18 meseci biti uloženo dodatnih 50 miliona evra za investicije i ulaganja na Kosovu i Metohiji. Rekao je i da ima saznanja da će kosovska vojska biti formirana 28. novembra, kada se obeležava Dan albanske zastave.

Pred nama je težak mesec kad je reč o Kosovu i Metohiji, rekao je danas predsednik Vučić i ukazao da, pored ostalog, Priština namerava 28. novembra da formira Vojsku Kosova, da istovremeno pokušava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da preuzme nadležnosti naše Elektromreže, da pledira za članstvo u Interpolu i nastoji da suzi nadležnosti svog tima za Briselski dijalog.

Vučić je, u obraćanju medijima nakon sastanka sa Srbima sa Kosova i Metohije, rekao da je kao predsednik veoma zabrinut zbog svega nabrojanog.

Najavio je da će povodom ugrožavanja rada Elektromreže Srbije i pokušaja da preuzmu njene nadležnosti pisati Nemcima i Englezima, a ocenjuje da bi eventualna odluka Evropskog saveza elektrodistributera (ENTS), 9. novembra, na našu štetu bila apsolutni skandal.

Kad smo pregovarali, objasnio je, bilo je reči o dva preduzeća za prenos energije, a jednu bi formirala Zajednica srpskih opština, a sada hoće da nam i to otmu i da kažu da to pripada Kosovu.

Objasnio je da Priština dopušta Albancima da kradu struju na potezu od Novog Pazara do severa KiM, pa onda optužuju EMS da nije u stanju da distribuira električnu energiju.

Po pitanju transformacije KBS u Vojsku Kosova, rekao je da to nameravaju da izvedu 28. novembra, na Dan albanske zastave.

"Oni imaju jednu zastavu, ali lažu i drugima pokazuju da imaju jednu drugu. Njihova zastava je na crvenoj podlozi sa crnim orlom. Oni misle da taj dan proslave i obeleže stvaranjem vojske Kosova, suprotno sopstvenom Ustavu", najavio je on.

Vučić je istakao da je to suprotno i svim sporazumima koji su potpisani kao što su Rezolucija UN 1244, Kumanovski sporazum, Briselski sporazum i dogovoru koji imamo sa NATO.

Ukazao je da ćemo u međuvremenu imati i njihov pokušaj da postanu članica u Interpolu.

Takođe, naveo je da sledi i rasprava u parlamentu u Prištini, jer hoće da ograniče delokrug rada svoje delegacije za dijalog u Briselu, posle čega se postavlja pitanje koji je smisao celog dijaloga.

"Albanci su potpuno ujedinjeni, sve stranke su jedinstvene. Ja ne tražim u Srbiji od bilo koje stranke da se ujedine. Niti bih voleo da se moja partija ujedinjuje sa onima koji su najgori u zemlji, ali potrebno je jedinstvo naroda. Borićemo se za interese Srbije i srpskog naroda", podvukao je on.

Međunarodna zajednica da ne dovodi Srbiju u poziciju iz koje nema izlaza

Predsednik Vučić apelovao je danas na Srbe na Kosovu i Metohiji da ne učestvuju u formiranju takozvane vojske Kosova.

"Pozivam Srbe javno i otvoreno da ne učestvuju u formiranju vojske Kosova, jer tu vojsku formiraju samo da bi i te Srbe iskoristili da jednog dana zapucaju na Srbe", rekao je Vučić.

On je pozvao Srbe da im ne pomognu u tom "prljavom poslu".

"Da li će biti onih koji taj moj poziv neće prihvatiti, svakako da hoće, ali vidim da ih je sve manji broj", naveo je Vučić.

Upitan ima li država mehanizam da utiče na Srbe sa KiM da ne prihvate poziv, Vučić je rekao da je taj mehanizam molba države, naroda i predsednika zemlje.

Glas naroda... ideje nisu odbijene u Briselu, ali nisu naišle na podršku u Srbiji

Predsednik Vučić je danas rekao da je svoj plan za rešenje Kosova i Metohije izneo u Briselu, ali da njegove ideje nisu naišle na podršku i da za razliku od nekih iz okruženja, koji ne žele da čuju glas naroda, on poštuje što narod kaže i nema problem s tim.

„"Moje ideje nisu odbijene u Briselu, ali nisu naišle na podršku u Srbiji. Ja sam to već više puta rekao. Na moju žalost, iako nisu nikada slušali ni čuli šta mislim, ni kakvo bi to rešenje bilo, čini mi se da ne postoji negativan glas koji iz Srbije nisam čuo. Prihvatam glas naroda. Postoje neki u okruženju koji ne žele da čuju glas svog naroda, ali ja uvek želim da čujem glas naroda i nemam problem s tim", objasnio je Vučić.

Do sada je ta reč imala vrednost jer se petostruko umanjio broj pripadnika srpske nacionalnosti u kosovskim bezbednosnim snagama, naveo je Vučić.

On je ponovo pozvao međunarodnu zajednicu da ne dovodi Srbiju u poziciju iz koje nema izlaza.

"Kao Boga vas molim, nemojte to da radite. Jer mi svog naroda ne možemo i nećemo da se odreknemo", rekao je Vučić.

Tači i Pacoli u Istanbulu, sedam metara udaljeni od Vužčića, domaćini skinuli zastavu Kosova na zahtev Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio je da se složi sa sintagmom da je dijalog Beograda i Prištine "klinički mrtav", i ističe da je neophodno da se razgovara, ali i da se mora znati o čemu, te ukazao da je u Istanbulu tražio da na svečanosti ne bude kosovska zastava, što je uslišeno od organizatora.

Vučić je, u obraćanju novinarima posle sastanka sa Srbima sa KiM, preneo da je juče video predstavnike privremenih vlasti u Prištini, Hašima Tačija i Bedžeta Pacolija.

"Stajao sam od njih udaljen nekih sedam metara. Tražio sam da se skine zastava Kosova i to je učinjeno", kazao je on dodajući da nije razgovarao sa njima.

Izrazio je nadu da će razgovora sa Prištinom biti, jer mora da ih bude.

"Svaki razgovor je bolji od sukoba. Za razgovor je, međutim, potrebno najmanje dvoje. Nemam ništa protiv da bude i troje. Ali da bi razgovarali moramo da znamo o čemu", ukazao je on.

Vučić je rekao da Srbija nije promenila poziciju ni za jotu.

"Ona je bila i ostala kompromisna, racionalna i realna. I danas kažem da ne možemo svi sve da dobijemo, jer bi to značilo da smo svi sve izgubili. Najbolje je da svi izgubimo nešto, jer to može da bude jedina pobednička formula, a sve drugo je katastrofa za sve nas", upozorio je on.

Rekao je da vidi da neki ubrzavaju proces oko kosovske vojske.

"Pratili smo šta rade na vežbama, ko im je zamišljeni neprijatelj. Na kojim vežbama su naročito insistirali. Pratili smo i šta je radila Hrvatska. Uskoro će BiH imati vojnu vežbu, dan ili dva pre nas. Tako se izgleda pogodilo. Ja znam šta imamo da slavimo mi i šta radimo, ali ne znam šta neki od njih rade, jer nisu bili pobednici u Prvom svetskom ratu", kazao je Vučić.

On je istakao da Srbija slavi, vojnom vežbom, pobedu junačke srpske države u Prvom svetskom ratu.

"Razmislili smo da li ćemo to učiniti paradom ili vojnom vežbom i izabrali ono što ima racionalnih elemenata. Šta su slavili ovi drugi, ne znam. Većina njih je bila na drugoj strani, kao i u Drugom svetskom ratu", rekao je on.

 Dodatnih 50 miliona evra ulaganja na Kosvu i Metohiji

Vučić je najavio da će u narednih osamnaest meseci biti uloženo dodatnih 50 miliona evra više za investicije i ulaganje na Kosovu i Metohiji.

"U narednih 18 meseci biće uloženo više od šest milijardi dinara više nego što smo do sada ulagali, to je 50 miliona evra dodatnih investicija za naše ljude", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je naveo da će ta sredstva biti iskorišćena za podsticanje početka rada fabričkih postrojenja na severu Kosova i Metohije i izgradnju kliničkog centra u Kosovskoj Mitrovici i bolnice u Gračanici.

Sredstva će ići i za pomoć poljoprivrednicima i južno i severno od Ibra, kao i za pravljenje turističkih centara poput Banjske, kao i dodatna ulaganja u infrastrukturu, puteve, vodovod i Univerzitet .
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Održana sednica Vlade Srbije sa Srbima sa KiM

Izvor: Večernje novosti, 30.Okt.2018

Vlada Srbije održala je u utorak sednicu sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Palati ''Srbija'' u Beogradu, a njoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić Vlada Srbije održala je u utorak sednicu sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Palati ''Srbija''...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.