Slanje Vojske Srbije na Kosovo značilo bi sukob sa NATO-om

Izvor: N1 televizija, 17.Jan.2017, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slanje Vojske Srbije na Kosovo značilo bi sukob sa NATO-om

Izjava predsednika Srbije da će na Kosovo poslati Vojsku ako budu ubijali Srbe, izazvala je polemike o tome da li su Srbija i Kosovo na pragu rata, da li predsednik Nikolić može da šalje Vojsku na Kosovo bez odobrenja Kfora, ili bez sukoba sa Kforom.

"Ako Srbe na Kosovu budu ubijali, poslaćemo Vojsku" - to nam je pre dva dana rekao predsednik Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Danas svemu daje dodatnu težinu objašnjenjem da nije u pitanju njegov lični stav već zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost.

“Srbija će da odbrani Srbe na Kosovu i Metohiji. I tu postoji saglasnost Vlade i predsednika. A to što sam rekao da ćemo poslati Vojsku su zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost”, naveo je Nikolić.

Zaključci Saveta nisu pravno obavezujući, ali imaju političku težinu jer u njemu sedi vojni i državni vrh Srbije. Po Ustavu, odluku o upotrebi Vojske ipak donosi Narodna skupština, objašnjava general u penziji Dragan Kolundžija.

On kaže da u sličaju Kosova, situaciju dodatno komplikuje Kumanovski sporazum, prema kome Vojska Srbije bez saglasnosti Kfora ne može na Kosovo.

“U Kopnenoj zoni bezbednosti može, preko administrativne linije ne može. To je jasno definisano da ne može bez saglasnoti komandanta Kfora. Šta bi to značilo za Vojsku Srbije, za Srbiju to je već mnogo interesantno, odnosno mnogo problematičmno”, upozorava Kolundžija.

General Kolundžija objašnjava da upravo zbog mogućih sukoba sa Kforom, odnosno NATO-om, Srbija nije poslala Vojsku na Kosovo ni 2004. tokom progroma, ni 2011. kada je jedinica ROSU takođe izlazila na Jarinje.

U međuvremenu potpisan je i Briselski sporazum. On dodatno vlastima u Srbiji vezuje ruke da deluju na Kosovu, kaže profesor prava Zoran Ivošević.

“Nemojte da budemo kao ona snaša koja, da izvinite na malo slobodnijem izrazu, hoće da uđe u seksualne odnose, a da ostane nevina. Morate da budete poltičar, i to majstor političar koji će davati izjave koje će komunicirati i sa Ustavom i sa međunarodnim sporazumima koje smo potpisali, a mi takve političare još uvek nemamo”, smatra Ivošević.

Političari koje imamo, danas nisu bili voljni da govore o eventualnom angažovanju Vojske na Kosovu. Čak ni oni koji su krenuli na Visoke studije bezbednosti i odbrane Vojne akademije.

U međuvremenu, Hašim Tači u Prištini razgovara sa komandantom bezbednosnih snaga Kosova i poručuje - “Spremni smo da odgovorimo na sve izazove”.

Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Može li Srbija zaista da pošalje Vojsku na Kosovo?

Izvor: N1 televizija, 17.Jan.2017

Izjava predsednika Srbije da će na Kosovo poslati Vojsku ako budu ubijali Srbe, izazvala je polemike o tome da li su Srbija i Kosovo na pragu rata, da li predsednik Nikolić može da šalje Vojsku na Kosovo bez odobrenja Kfora, ili bez sukoba sa Kforom...Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.