SPECIJALNE JEDINICE SRBIJE NAJBOLJE NA BALKANU: Pogledajte koliko košta školovanje elitnih vojnika!

Izvor: Kurir, 06.Mar.2016, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPECIJALNE JEDINICE SRBIJE NAJBOLJE NA BALKANU: Pogledajte koliko košta školovanje elitnih vojnika!

Obuka oficira i profesionalnih vojnika jedna je od najvećih stavki vojnog budžeta koja iznosi i do milion evra, ali Vojska Srbije time dobija stub odbrane zemlje.

Srbija u poređenju sa komšijama u regionu ima najbrojnije oružane snage u odnosu na broj stanovnika, ali sve to “papreno košta”, a ta računica prema zvaničnim podacima iznosi godišnje i do dvadeset sedam milijardi dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Školovanje jednog kadeta na Vojnoj akademiji prema vojnom cenovniku prosečno iznosi oko 400.000 dinara godišnje.

Ta obuka može se reći spada u jeftinije jer obrazovanje, praktična obuka, specijalizacija i održavanje forme na složenim borbenim sistemima kakva se koristi u avijaciji ili PVO dostiže i do milion evra. Sa druge strane najskuplje je školovanje pilota lovačkih aviona kao i operatora na raketnim i artiljerijskim sistemima. Ali tu vrtoglavim ciframa nije kraj…

Iako precizni podaci za sada ne postoje, a kako prenose beogradski mediji procenjuje se da najosnovniji vojni trening iznosi oko sto hiljada dinara, a obuka nišandžije na tenku oko dvesta četrdeset hiljada dinara. U ovaj iznos ulaze potrošeni projektili, amortizacija sredstava kao i ostali troškovi.

U Ministarstvu odbrane objašnjavaju da obuka oficira i vojnika nije jeftina ali da se na njoj bazira efikasnost svake armije.

“Profesionalni vojnik prolazi obaveznu obuku i stiče specijalnost koju kasnije primenjuje tokom cele karijere. Najteži zadatak je održavanje tako stečene forme”, ističu u Ministarstvu.

Oni tvrde da je u vreme služenja vojnog roka obuka trajala gotovo neprekidno i da je neuporedivo više koštala.

Vojni propisi predviđaju obavezu oficira da se državi radom oduži na školovanju. Prilikom upisa na Vojnu akademiju kadet se obavezuje da će četvorogodišnje školovanje otplatiti dvostruko dužim nošenjem oficirske uniforme.

Onima koji žele da uniformu skinu pre vremena ispostavlja se račun na kome je taksativno nabrojan svaki državni dinar koji je potrošen tokom boravka na Vojnoj akademiji.

Za razliku od oficira, obuka vojnika ne podleže krutom cenovniku i obavezi vraćanja novca. Od početka profesionalizacije vojske 2010. godine, ugovore je potpisalo sedam hiljada i petsto vojnika, a službu je napustilo oko tri hiljade mladića i devojaka.

Države EU poslednjih godina smanjile su izdvajanja za oružane snage i svela ih približno na dva odsto BDP-a, što se pravda ekonomskom krizom ali i promenom rizika i pretnji. Vojni budžet Srbije nešto je manji ali dovoljan za izvršavanje svih zadataka, a za oružane snage, među državama regiona najviše izdvaja Grčka.

(Telegraf)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.