SA 15 GODINA POGINUO ZA OTADŽBINU Priča o dečaku kojeg je Vučić odlikovao UMRO ZA SLOBODU SRPSKOG NARODA

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2024, 00:02

SA 15 GODINA POGINUO ZA OTADŽBINU Priča o dečaku kojeg je Vučić odlikovao "UMRO ZA SLOBODU SRPSKOG NARODA"

Dete skupo platilo slobodu

Jednog od najmlađih boraca Vojske Republike Srpske, Spomenka Gostića, večeras je posthumno Medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ - zlatnom, odlikovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odlikovanje je primio rođak Mladen Stojanović koji je izjavio da se Gostić borio za srpski narod, a da je potrebu za borbom shvatio još kao mali.

Stojanović je za Tanjug istakao da je njegov rođak odlikovan zbog svoje hrabrosti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog toga što ga je posthumno odlikovao.

- Zahvalio bih Vučiću što je dodelio baš nama. Bez obzira na to kojoj zemlji pripadamo, ne postoje fizičke granice, nego mi smo svi jedan narod po pravoslavlju - rekao je Stojanović. On je dodao da su svi naši junaci poginuli za isti cilj - za slobodu za srpski narod.

U Beogradu je večeras održana ceremonija uručivanja sretenjskog ordenja pojedincima i institucijama iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i inostranstva, koje je dodelio predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom Dana državnosti – Sretenja.

Na RTS-u večeras je prikazan prilog o Spomenku Gostiću, a snimak možete pogledati u nastavku teksta.

Posthumno odlikovan Spomenko Gostić bio je jedan od najmlađih boraca Vojske Republike Srpske koji je poginuo 1993. kada je imao samo 15 godina.

- Drago mi je što ima tako finih ljudi koji se hoće pobrinuti. Ali ja kažem ipak dok rat traje, ja odavde neću.

- A zašto nećeš odavde?

- Eto zato što ne mogu napustiti dok god se ne oslobodi ovo sve.

Ove reči su vanvremenske, a izgovorio ih je Spomenko Gostić koji je dao život za Srpsku. Svoje ognjište u Jovićima kraj Maglaja branio je do poslednjeg dana. Kako se voli i čuva svoje, pokazao je i generacijama posle.

- Imao je mogućnost da se izvuče, ali je Spomenko Gostić odabrao da da život za Republiku Srpsku kako bi naraštaji i buduće generacije opstale i kako bi Republika Srpska živela. Mi mladi treba da imamo u vidu, tj. generacije koje dolaze, da je Spomenko jedna hrabri dečak koji je pre svega dao svoj život za našu otadzbinu Republiku Srpsku - kažu građani.

Koliko je skupa sloboda, to nije jedina lekcija koju su mnogi naučili od Spomenka. Imao je samo 15 godina, ali je o rodoljublju i hrabrosti naučio i mnogo starije od sebe. 

- Jeste da ima mnogo slučajeva gđe je teško ali to se opet nekako izdrži. Imao sam slučajeva da sam nagazio na minu. Bila je mina paštetica, naišao sam i odbilo je prvi točak. Ovo mi je druga, ranilo je baš mene detonacija, i tu me je geler ovako okrznuo. Ali opet se sve to savlada. Tukli su me mecima 84-kom, morao sam puziti kroz kanal ali i to sam izdržao. I kažem da mi je dobro i fino, sarađujem sa vojskom, hranim se s vojskom, spavam. Nemam oca, nemam majke. Ostao sam sa babom i baba mi je poginula baš kod ove kuće tu - govorio je Spomenko

Srbija Danas
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Rođak posthumno odlikovanog Gostića: Spomenko se borio za srpski narod

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 16.Feb.2024

BEOGRAD – Mladen Stojanović, rođak jednog od najmlađih boraca Vojske Republike Srpske, Spomenka Gostića, koji je sinoć posthumno odlikovan Medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ – zlatnom, izjavio je da se Gostić borio za srpski narod, a da je potrebu za borbom shvatio još kao mali. Stojanović...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.