Predstavljena knjiga Vazdušni rat nad Srbijom 1999

Izvor: Press, 28.Mar.2014, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena knjiga "Vazdušni rat nad Srbijom 1999"

Promociji su, kako je objavljeno na sajtu Ministarstva odbrane, prisustvovali ministar odbrane Nebojša Rodić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, jedinica ViPVO...

Knjiga obiluje brojnim fotografijama, ilustracijama i svedočanstvima o ratu 19 zemalja NATO protiv Srbije, a autori su dali iscrpnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sliku bombardovanja koje je trajalo 78 dana, ali i događaja koji su prethodili vazdušnoj borbi nad Srbijom.

Direktor Medija centra "Odbrana" potpukovnik Slavoljub Marković rekao je da je cilj izdavanja i promocije drugog, dopunjenog izdanja knjige, koju je pre nekoliko godina objavio Institut za savremenu istoriju, pružanje doprinosa obeležavanju 15 godina od NATO agresije na Srbiju. 

Kako je najavio, u narednom periodu Medija centar "Odbrana" objaviće još nekoliko naslova kojima će obeležiti značajne datume iz prošlosti, prvenstveno povodom 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović rekao je da knjiga "Vazdušni rat nad Srbijom 1999" predstavlja detaljnu ratnu studiju, ne samo o zbivanjima nad Srbijom tokom 78 dana i noći, već i specifičan pogled u nedavnu istorijsko-političku prošlost na ovim prostorima i razloge raspada Jugoslavije.

- Zahvaljujući velikom broju originalnih dokumenata, koje su autori sabrali, predstavljen je potpuno novi pogled na ovaj rat, a dovoljna istorijska distanca omogućila je autorima poziciju objektivnijeg sagledavanja atipičnog sukoba sa izrazitom tehnološkom disproporcijom protivnika - rekao je Pavlović.

On je dodao da se autori nisu libili da daju pogled na događaje koji su krajem 90-ih potresali, ne samo prostor nekadašnje Jugoslavije i Balkana, već i celog sveta. 

Vojnopolitički komentator "Politike" Miroslav Lazanski rekao je da knjiga predstavlja ratnu studiju dogadaja koji je obeležio kraj 20. veka i da je zahvaljujući njoj, mnogo toga sada jasnije, razumljivije i lakše za objašnjenje. 

Autori su, dadao je Lazanski, propratili svaki napad na Srbiju, svaki ulazak aviona u njen vazdušni prostor, a dali su i detaljan prikaz i dejstava NATO avijacije u Bosni i Hercegovini četiri godine ranije.

- Prikazali su promenu ponašanja napadača, argumentovano dokazali gubitak početne arogancije napadača i kasniji strah od svakog napada. Onome ko pročita knjigu postaće definitivno jasno zbog čega NATO piloti, već posle nekoliko prvih dana agresije, nisu bili sigurni da će se iz napada na Srbiju vratiti u baze - rekao je Lazanski.

Jedan od autora, Jovica Draganić, rekao je da su se prilikom rada na knjizi držali činjenica, da su o skoro svakom avionu i napadu dali podatke, koristili i domaće i strane izvore, a neke podatke objavili prvi put. 

- Pokazali smo kako se povećavao broj ciljeva, kako je početna arogancija prerasla u bes, a zatim i u brigu, pa i sumnju napadača u uspeh agresije. Umesto na početku proklamovanih vojnih ciljeva, protivnik se obrušio na civilne ciljeve, elektroenergetska postrojenja, bolnice, trgove, stambene zgrade - rekao je Draganić.

Dimitrijević je istakao da "takav rat najverovatnije više nikada neće da se ponovi ne samo nad vazdušnim prostorom Srbije, već, s obzirom na rezultat, nigde drugde".

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Predstavljena knjiga Vazdušni rat nad Srbijom 1999.godine

Izvor: Beta, 28.Mar.2014

BEOGRAD, 28. marta 2014. (Beta) - Knjiga "Vazdušni rat nad Srbijom 1999. godine", ratna studija o NATO bombardovanju SRJ, autora istoričara Bojana Dimitrijevića i general-majora Jovice Draganića predstavljena je u petak u Beogradu...Želja i ideja autora bila je, kako su naveli, da knjiga bude studija...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.