Predstavljanje studije o sudbini srpskog naroda Krajine

Izvor: RTS, 05.Okt.2019, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljanje studije o sudbini srpskog naroda Krajine

Studija prof. dr Dušana Banjca pisana je iz neobične perspektive, autor je ratne događaje u Zapadnoj Bosni prvo doživeo kao dete, potom kao visoki oficir, ali njegova analiza izlazi izvan očekivanih stereotipa
U Domu Vojske Srbije u Beogradu, u utorak, 8. oktobra 2019. u 14 časova održava se promocija studije „Uzroci tragedije srpskog naroda Krajine" autora prof. dr Dušana Banjca, pukovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u penziji koju je objavila izdavačka kuća „Miroslav".
„Studija prof. Banjca je okićena s izobiljem podataka, informacija, ma gde je otvorili. Tražeći uzroke tragedije, Banjac se svrstava među one ljude koji nastoje istražiti, ukazati budućim generacijama, da ne idu stazama veličanja ničijeg rata i nasilja, jer korene zla ne treba veličati, nego otkriti generacijama, da nauče i spoznaju. Banjac je u ovoj studiji svedok, naučnik i učesnik," kaže o studiji jedan od učesnika, istoričar mr Mile Dakić.
 
„Lek protiv svakog ideološkog zastranjivanja i prevencija ponavljanja klišeiziranog mišljenja koje često vodi u destrukciju je istina i samo istina. I zato je važno pisati o raspadu Jugoslavije, ratovima devedesetih, suočavati se sa vlastitom i tuđom nesrećom i zločinima, objašnjavati događaje bez mržnje i sa pijetetom. Dužni smo to i precima, i žrtvama i potomcima . Ova knjiga je doprinos , jer pokušava da rasvetli i objasni događaje u Krajini," piše u receniziji prof dr Sanda Rašković Ivić.
Promociju vodi general potpukovnik u penziji mr Petar Škrbić, a studiju predstavlja mr Miloš Milašinović, pukovnik u penziji.
U diskusiji, uz autora studije, učestvuju i recenzenti mr Mile Dakić, prof dr Sanda Rašković Ivić i prof dr Radovan Radinović, general potpukovnik u penziji.
 
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.