Predstavljanje studije o sudbini srpskog naroda Krajine

Studija prof. dr Dušana Banjca pisana je iz neobične perspektive, autor je ratne događaje u Zapadnoj Bosni prvo doživeo kao dete, potom kao visoki oficir, ali njegova analiza izlazi izvan očekivanih stereotipa

U Domu Vojske Srbije u Beogradu, u utorak, 8. oktobra 2019. u 14 časova održava se promocija studije „Uzroci tragedije srpskog naroda Krajine" autora prof. dr Dušana Banjca, pukovnika u penziji koju je objavila izdavačka kuća „Miroslav".

„Studija prof. Banjca je okićena s izobiljem podataka, informacija, ma gde je otvorili. Tražeći uzroke tragedije, Banjac se svrstava među one ljude koji nastoje istražiti, ukazati budućim generacijama, da ne idu stazama veličanja ničijeg rata i nasilja, jer korene zla ne treba veličati, nego otkriti generacijama, da nauče i spoznaju. Banjac je u ovoj studiji svedok, naučnik i učesnik," kaže o studiji jedan od učesnika, istoričar mr Mile Dakić.

 

„Lek protiv svakog ideološkog zastranjivanja i prevencija ponavljanja klišeiziranog mišljenja koje često vodi u destrukciju je istina i samo istina. I zato je važno pisati o raspadu Jugoslavije, ratovima devedesetih, suočavati se sa vlastitom i tuđom nesrećom i zločinima, objašnjavati događaje bez mržnje i sa pijetetom. Dužni smo to i precima, i žrtvama i potomcima . Ova knjiga je doprinos , jer pokušava da rasvetli i objasni događaje u Krajini," piše u receniziji prof dr Sanda Rašković Ivić.

Promociju vodi general potpukovnik u penziji mr Petar Škrbić, a studiju predstavlja mr Miloš Milašinović, pukovnik u penziji.

U diskusiji, uz autora studije, učestvuju i recenzenti mr Mile Dakić, prof dr Sanda Rašković Ivić i prof dr Radovan Radinović, general potpukovnik u penziji.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво