Posle 25 godina stigao prvi novi avion za Vojsku Srbije

Izvor: Blic, 25.Jan.2012, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle 25 godina stigao prvi novi avion za Vojsku Srbije

Prvi novi avion koji je iz inostranstva nabavljen za potrebe Vojske Srbije u proteklih četvrt veka juče je sleteo na aerodrom Batajnica, i u toku je postupak carinjenja nakon čega bi avion trebalo da postane deo naoružanja Vojske Srbije. Ministarstvo odbrane je za kupovinu aviona i prateće opreme platilo 2,7 miliona evra.

Radi se o avionu "Pajper Seneka V", koji će u Vojsci Srbije služiti za fotogrametrijsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << snimanje iz vazduha, odnosno snimanje terena za potrebe izrade geografskih karata. Avion je stigao na Batajnicu u utorak, 24. januara.

Ko još koristi ovaj avion

U civilne svrhe avion za izviđanje iz vazduha koristi Kostarika, dok se u vojne svrhe koristi u vazduhoplovstvima Brazila, Burkine Faso, Dominikanske Republike, Haitija i Paname.

"Pajper Seneka" će zameniti letelice "Dornije Do-28D2", koje su više od tri decenije korišćene za tu delatnost.

U ministarstvu odbrane navode da je čitava investicija vredna 2,7 miliona evra.

- Seneka će se koristiti za prikupljanja i analize geoprostornih podataka u digitalnom obliku po savremenim standardima zemalja Evropske unije. Time se stvaraju uslovi za razvoj i implementaciju geografsko-informacionog sistema Republike Srbije i formiranje baze digitalnih geoprostornih podataka za potrebe Vojske Srbije(VS) navodi se u saopšetnju Ministarstva odbrane(MO) i dodaje da da će se podaci prikupljeni ovom opremom koristiti i u civilne svrhe.

Oprema takođe omogućava da se celokupna teritorija Republike Srbije snima u standardnim ciklusima od tri do pet godina i time olakšava i ubrzava izrada urbanističkih planova svih opština i gradova u Srbiji. Digitalni geoprostorni podaci biće od dragocene koristi svim budućim projektantima autoputeva, naftovoda, gasovoda i drugih infrastukturnih objekata, što će omogućiti brz povraćaj uloženih sredstava stoji u saopštenju.

U toku je procedura carinjenja, nakon čega sledi postupak prijema vazduhoplova od strane Komisije MO i VS i procedura verifikacionih ispitivanja koju radi Tehnički opitnog centra kako bi se avion uveo u naoružanje VS.

Novi avion nabavljen je u SAD u septembru a od tada se nalazio u Nemačkoj gde je obavljena ugradnja kamera i ostale opreme. Pre tog aviona, poslednji novi avion koji je kupljen u inostranstvu bio je Mig-29, koji je stigao iz bivšeg Sovjetskog Saveza još 1987. godine.

Avion "Seneka V" je dvomotorni klipni avion, nosivosti pet putnika ili oko 500 kilograma korisnog tereta. Maksimalna brzina aviona je 378 kilometara na sat, plafon leta je oko 7.600 metara dok je radijus leta oko 1.600 kilometara.

Prema dostupnim podacima, avion košta oko 800.000 američkih dolara, ali ukupna cena sa kamerom za snimanje i dodatnom opremom može da iznosi nešto manje od dva miliona dolara.

Avion "Seneka V" je peta karika u lancu razvoja te letelice, koji je započet još 1972. godine u američkoj kompaniji Pajper. Radi se o aktuelnom proizvodnom modelu, koji se pravi od 1998. godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi avion za vojsku

Izvor: RTS, 25.Jan.2012

Posle 25 godina Vojska Srbije kupila novi avion iz inostranstva. Avion "pajper seneka 5" sa savremenom opremom košta 2,7 miliona evra i koristiće se za snimanje terena za potrebe izrade geografskih karata...Vojska Srbije je dobila prvi strani avion posle 25 godina. Avion marke "Pajper Seneka 5", za...

Nastavak na RTS...

Novi avion posle 25 godina

Izvor: NaDlanu.com, 25.Jan.2012

BEOGRAD, 25. januara 2012. (Beta) - Prvi novi avion koji je iz inostranstva nabavljen za potrebe Vojske Srbije u proteklih četvrt veka sleteo je na aerodrom Batajnica, saznaje u sredu agencija Beta u Komandi Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane... BEOGRAD, 25. januara 2012. (Beta) - Prvi novi...

Nastavak na NaDlanu.com...

Avion za vojsku posle 25 godina

Izvor: Radio 021, 25.Jan.2012

Prvi novi avion koji je iz inostranstva nabavljen za potrebe Vojske Srbije u proteklih četvrt veka sleteo je na aerodrom Batajnica.

Nastavak na Radio 021...

Stigao prvi novi avion iz inostranstva posle 25 godina

Izvor: Vesti-online.com, 25.Jan.2012

Prvi novi avion koji je iz inostranstva nabavljen za potrebe Vojske Srbije u proteklih četvrt veka sleteo je na aerodrom Batajnica, saznaje danas agencija Beta u Komandi Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane...Radi se o avionu "Pajper Seneka V", koji će u Vojsci Srbije služiti za fotogrametrijsko...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.