Izvor: JUGpress.com, 04.Dec.2019, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polaganjem venaca odali poštu vojnim veteranima

NIŠ

Vojna bolnica u Nišu obeležila je Dan vojnih veterana polaganjem venaca na spomen obeležje  žrtvama pegavog tifusa i borcima sa početka Prvog svetskog rata.

Venac je u ime Nišavskog upravnog okruga položila načelnica Dragana Sotirovski, grada predsednik SG Rade Rajković, a poštu su polaganjem venaca žrtvama odali i predstavnici Vojske Srbije, predstavnici lokalne samouprave i boračkih udruženja, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << udruženja penzionera kao i drugih udruženja koja neguju slobodarsku tradiciju Srbije.

                       “Danas je jedan od najvećih praznika u Vojsci Srbiji”, kazao je pukovnik dr Jovica Stanojković. “Nagujući tradiciju srpske Vojske i Vojne bolnice kao značajne  ustanove za srpsku Vojsku i Ministarstvo odbrane mi danas  obeležavamo ovaj veliki praznik polaganjem venaca  na Spomen piramidu koje simbolizuje žrtvu i stradanje srpskih vojnika i ranjenika u velokoj epidemiji pegavog tifusa koja je vladala krajem 1914. i početkom 1915.godine”, kazao je pukobnik dr Jovica Stanojević.

                        Vojna bolnica u Nišu je u to vreme bila jedna od najvećih epidemijskih bolnica na Balkanu u kojoj se  dnevno lečilo 3000 obolelih od pegavog tifusa u 26 improvizovanih baraka.

                         “Žrtve su bile velike, a među njima je bilo i sanitetsko osoblje , a među njima je bio is am upravnik Evgenije Btenovački. Oni su dali svoje živote za pobedu u oslobodilačkim ratovima, a na taj način sun am darivali najveću dragocenost – život u slobodi”, istako je pukovnik dr Jovica Stanojković.

                   Na današnji dan 1912.godine, potpisano je primirje u Prvom Balkanskom ratu između saveznika Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore i Kraljevine Bugarske sa jedne i Otomanske carevine sa druge strane.

                   Oko 400.000 boraca dobilo je status  “Stari ratnik”. Brigu o njihovom statusu preuzelo je Ministarstvo Vojno. Dodaelom imanja u južnom delu Kraljevine Srbije država i Vlada iskazali su brigu o veteranima i odala priznanje za učešće u odbrani zemlje.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Front 200 km: Ova bitka bila je jedna od najznačajnijih u Prvom svetskom ratu

Izvor: B92, 04.Dec.2019

Polaganjem venaca na spomen-bistu vojvodi Živojinu Mišiću, đeneralu Terziću, na spomenik 1300 kaplara i na spomen-obeležja u Boljkovcima predstavnici opštine Gornji Milanovac, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Udruženje rezervnih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.