Front 200 km: Ova bitka bila je jedna od najznačajnijih u Prvom svetskom ratu

Izvor: B92, 04.Dec.2019, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Front 200 km: Ova bitka bila je jedna od najznačajnijih u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomen-bistu vojvodi Živojinu Mišiću, đeneralu Terziću, na spomenik 1300 kaplara i na spomen-obeležja u Boljkovcima predstavnici opštine Gornji Milanovac, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Udruženje rezervnih vojnih starešina obeležili su godišnjicu Kolubarske bitke i time odali počast slavnim vojnicima.

Na bistu Živojina Mišića venac je u ime opštine Gornji Milanovac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << položila zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić. Kolubarska bitka ili Suvoborska bitka je najznačajnija bitka između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu. Vođena je u novembru i decembru 1914. godine na frontu od preko 200 km na prostoru doline reke Kolubare, na obroncima planine Suvobor i obroncima planine Maljen.

Posle višednevnih teških borbi, srpska vojska se morala povući na rezervne položaje severozapadno od Gornjeg Milanovca. Time je sužena linija fronta, vojnici su dobili tri dana odmora, a jedinice su dobile neznatnu dopunu ljudstva i dodatnu artiljerijsku municiju. Vrhovna komanda i komanda Prve armije procenile su da je nastupio momenat za protivofanzivu.

Pod komandom Živojina Mišića, Prva armija, koja se nalazila na težištu dejstva, 3. decembra u 7 sati izjutra započela je iz rejona Gornjeg Milanovca tzv. Rudničku ofanzivu, opšti napad i za svega dva dana slomila otpor neprijatelja na Suvoboru, potiskujuću austrougarsku Šestu armiju prema Savi. Uporedo s njom, Druga i Treća armija razbile su austrougarsku Petu armiju južno od Beograda i do 15. decembra proterale je iz Srbije.

Okončana je uspešnom protivofanzivom protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske, u trenutku kada je ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije. Bitka je u svojim fazama bila rovovskog tipa, piše RINA. Posle pobede srpske vojske u Kolubarskoj bici na srpskom frontu do početka jeseni 1915. zavladalo je zatišje.

Prigodno predavanje na temu Kolubarska bitka prisutnima je održao istoričar Aleksandar Marušić.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.