Počelo razminiranje terena kod Popovca i aerodroma

Izvor: JužneVesti.com, 05.Maj.2015, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo razminiranje terena kod Popovca i aerodroma

Okolina pruge, šipražje i njive površine 60.000 kvadratnih metara na mestu gde se selo Popovac kod Niša graniči sa civilnim aerodromom "Konstantin Veliki" za 20 dana trebalo bi da zvanično budu čisti od mina.

Kako kaže direktor Centra za razminiranje Republike Srbije Branislav Jovanović, razminiranje na tom području je uredno počeo oko 11 sati i demineri organizacije "Stop mine" sa Pala radiće svakog radnog dana kada vremenske prilike to budu dozvoljavale. Ističe da >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << se ovaj teren smatra rizičnim jer se nalazi blizu kasetne mine ranije pronađene u krugu aerodroma.

Policija i vojska su tada, piše na sajtu Centra za razminiranje, uklanjale neekslodiranu kasetnu municiju sa površine zemlje, međutim, pošto tada nije otkrivana i uništavana municija koja je prodrla u zemlju, taj posao se obavlja sada.

Nakon čišćenja kasetne municije sa 10.830.927 metara kvadratnih površine, procenjuje se da u Srbiji ove municije ima na još oko 6.000.000 kvadratnih metara.

Čišćenje terena kod Popovca finansira Vlada Sjedinjenih Američkih Država preko Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi, a do sada su preko iste fondacije to činile vlade Norveške, Nemačke, Irske i Češke. Čišćenje terena u Nišu prethodnih godina finansirala je i Vlada Ruske Federacije, kao i Fabrika duvana, a nekih lokacija u zemlji i Ministarstvo za kapitalne investicije, Direkcija za urbanizam u Raškoj...

Podsetimo, i pored toga što je stradala od ove municije, Srbija još nije potpisala međunarodnnu Konvenciju o zabrani upotrebe kasetnih bombi, što bi, kako tvrde oni koji se za to zalažu, omogućilo pristup raznim fondovima za finansiranje ovog posla što bi ubrzalo čišćenje kontaminirane površine.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.