Počela proslava Dana RS

Izvor: B92, 08.Jan.2012, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela proslava Dana RS

Banjaluka, Beograd -- Polaganjem venaca na Spomenik borcima Vojske RS u Banjaluci počelo je obeležavanje Dana Republike Srpske i krsne slave, Svetog Stefana, 9. januara.

RS sutra obeležava dvadeset godina od svog postojanja, kao i krsnu slavu - Svetog arhiđakona Stefana.

Banjaluku će sutra posetiti patrijarh SPC Irinej, koji će u hramu Hrista spasitelja služiti arhijersku liturgiju. Proslavi Dana RS i krsne slave prisustvovaće politički vrh ovog entiteta, a najavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je i dolazak predsednika Borisa Tadića i potpredsednika Vlade Ivice Dačića.

Republika Srpska danas je slobodna i nastaviće da funkcioniše, jer je to bio zavet boraca koji su dali živote za nju, rekao je predsednik RS Milorad Dodik nakon polaganja venaca na groblju "Sveti Pantelija" u Banjaluci.

"Poginuli borci i njihove porodice najveći su stradalnici za RS i svi su dužni da se barem na ovakve datume podsete njihovog doprinosa i uloge. Društvo mora da pomogne njihovim porodicama da im se na taj način pokašamo odužiti što je moguće više", kazao je Dodik.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas uputio je čestitku Miloradu Dodiku, povodom 20. godišnjice postojanja Republike Srpske i proslave krsne slave - Svetog arhiđakona Stefana, saopšteno je iz Gradske uprave.

"Čestitam vam ovaj značajan jubilej sa željom da u narednom periodu nastavimo da radimo na jačanju međusobnih veza Srbije i Republike Srpske radi stvaranja boljih uslova za život svih naših građana", navodi se u čestitki gradonačelnika Beograda.

Srpski patrijarh Irinej sutra će na praznik Svetog Stefana, krsnu slavu Republike Srpska koja obeležava 20 godina postojanja, služiti

liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Patrijarhova poseta narodu Republike Srpske donosi izobilje duhovnog blagoslova, a naročito u ovim danima kada taj entitet slavi krsnu slavu i 20 godina postojanja, saopšteo je na sajtu SPC.

Republika Srpska, pod tadašnjim nazivom Srpska republika BiH, proglašena je 9. januara 1992. godine, a njen Ustav donet je u februaru iste godine.

Nakon što je u BiH počeo građanski rat, Skupština Srpske republike BiH 12. avgusta 1992. godine formirala je Vojsku RS.

Potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, 21. novembra 1995. godine, RS je priznata kao jedan od dva državotvorna entiteta koji čine BiH i pripalo joj je 49 odsto državne teritorije.

Od osnivanja do danas, RS je imala osam predsednika od kojih je dvoje pred Haškim tribunalom optuženo za ratne zločine tokom rata u BiH.

Prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću trenutno se pred Haškim tribunalom sudi za ratne zločine, dok je bivša predsednica Biljana Plavišć odslužila zatvorsku kaznu na koju ju je osudio Sud u Hagu.

Za ratne zločine optužen je i prvi predsednik Narodne skupštine RS Momčilo Krajišnik, kao i ratni komandant Vojske RS Ratko Mladić. Osim Karadžića i Plavišićeve, predsednici RS bili su i Nikola Poplašen, Mirko Šarović, Dragan Čavić, Milan Jelić i Rajko Kuzmanović.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Boris Tadić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.