Oduzet čin neposlušnom predsedniku Vojnog sindikata

Izvor: Radio 021, 03.Nov.2018, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oduzet čin 'neposlušnom' predsedniku Vojnog sindikata

Viši vojni disciplinski sud Ministarstva odbrane Srbije doneo je presudu којом је Novica Antić, stariji vodnik prve klase Vojske Srbije, osuđen na disciplinsku kaznu "gubitak čina", potvrdilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

"Presuda je doneta zbog disciplinskih prestupa 'učestvovanje u protivpravnim sindikalnim aktivnostima', iz člana 149. tačka 27 Zakona o Vojsci Srbije, u produženom trajanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i 'povrede načela nepristrasnosti ili političke neutralnosti' iz člana 149. tačka 26 Zakona o Vojsci Srbije. Ova presuda doneta je u drugom stepenu i konačna je", navode u Ministarstvu.

Vuk Tufegdžić, pravni zastupnik Novice Antića, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će iskoristiti sva pravna sredstva protiv ove presude.

"Ta odluka je nezakonita i skandalozna. Nema elemenata odgovornosti kod Novice Antića. On je postupao kao predsednik sindikata, a ne kao profesionalno vojno lice u vršenju vojne službe, što je uslov da bi protiv nekoga mogao da se pokrene disciplinski postupak. Odluka da mu se oduzme čin znači da ga isteruju iz Vojske. Čim se oduzme čin prestaje i profesionalna vojna služba", naveo je Tufegdžić.

Novica Antić je predsednik Vojnog sindikata Srbije. Taj sindikat je saopštio da nije dobio zvanično obaveštenje da mu je oduzet čin.

"Podsećamo da smo sve vreme tvrdili da time pokušava da se spreči i naš antikorupcijski tim da istraži kriminalne i antidržavne delatnosti u Ministarstvu odbrane Srbije i Vojsci Srbije i da je ovaj politički proces montiran od samog početka", navode u sindikatu.

Antiću, koji je kao predsednik sindikata govorio o lošem stanju u Vojsci i kritikovao način rada ministra odbrane Aleksanda Vulina, prethodno je u prvostepenom sudskom postupku smanjen čin za jedan stepen. U sindiatu kažu i da su predvideli sadašnje događaje.

"To i nije bilo teško u situaciji kada dezerter proganja osvedočenog srpskog vojnika, najboljeg u klasi, ratnog veterana, sa odličnim rezultatima u službi kojoj pripada", saopštio je sindikat.

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je za RSE da izbacivanje Antića iz Vojske otvara pitanje rada Vojnog disciplinskog suda.

"Da biste ostali bez službe morate biti pravosnažno osuđeni na najmanje dve godine zatvora. Vojni disciplinski sud ovako se pokazao kao neka vrsta prekog suda za kažnjavanje onih koji ne slušaju ono što im se kaže sa vrha. Suočavamo se sa radikalizacijom političkog nasilja jer su ljudi koji su protivnici vlasti direktno na udaru. Sredstva se više ne biraju. Eskalirala je klima da je onaj ko nije za šefove neprijatelj države", naveo je Radić.

Dodaje da pripadnici Vojske Srbije po zakonu imaju pravo na sindikalno organizovanje.

"Ali problem je što Srbija ide ka jednopartijskoj državi i očigledno je da se ne dopušta da neko misli drugačije. Slučaj Novice Antića pokazao je koliko smo nezreli za demokratiju. Pravi greh Vojnog sindikata je u tome što je redovno ukazivao na probleme koji postoje u vojnoj organizaciji. Rekli su i da mnogi nezadovoljni odlaze iz Vojske pa im je sada vraćeno kažnjavanjem", smatra Radić.

Autor: RSE

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.