Izvor: TvojPortal.com, 10.Okt.2012, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 78 godina od ubistva kralja Aleksandra

Tvoj portal  Odavanjem državnih i vojnih počasti, u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu danas je obeležena 78. godišnjica smrti kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, koji je ubijen u Marselju 9. oktobra 1934. godine.
Lovorove vence na sarkofag kralja položili su članovi Udruženja Kraljevina Srbija u ime prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Topola, Zadužbine >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Karađorđevića i Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova 1912.-1918. godina.


Aleksandar I Karađorđević
Komemorativna svečanost ubijenom kralju održana je u organizaciji vlade Srbije - Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.
Aleksandar I Karađorđević rođen je na Cetinju 1888. godine, kao drugi sin kneza Petra Karađorđevića i kneginje Zorke, kćerke crnogorskog kralja Nikole Petrovića.
Školovao se u Ssvajcarskoj, Rusiji i na francuskoj vojnoj akademiji Sen-Sir. Postao je prestolonaslednik 1909. godine, umesto starijeg brata Đorđa, a od 1914. kao regent je vladao Srbijom u ime bolesnog oca kralja Petra Prvog.
Bio je na čelu Vrhovne komande srpske vojske u ratovima od 1912. do 1918, u kojima je ispoljio izuzetnu hrabrost.
Postao je kralj Srba, Hrvata i Slovenaca 6. novembra 1921. godine, nakon smrti oca, kralja Petra I Karađrođevića, a od 1929. do 1934. kralj Jugoslavije.
Posle ubistva tri hrvatska poslanika u Narodnoj skupštini u Beogradu 20. juna 1928, on je 6. januara 1929. godine zaveo diktaturu i ukinuo dotadašnji Ustav, da bi 1931. doneo takozvani Oktroisani ustav.
Atentat u Marselju, u kojem je ubijen i šef francuske diplomatije Luj Bartu, kako je utvrđeno, organizovali su hrvatski teroristi - ustaše, uz podršku Musolinijeve Italije. Pozadina tog ubistva nije nikada u potpunosti rasvetljena.
Izvor:dnevnik.rs

Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na TvojPortal.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.