Ne razmatramo ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2016, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne razmatramo ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka"

Ministarstvo odbrane za sada ne razmatra eventualno ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije Jovan Krivokapić, navodeći da će od decembarske klase biti primenjen novi i izmenjeni način dobrovoljnog služenja vojnog roka.

Krivokapić je na RTS-u podsetio da je od 1. januara 2011. stupila na snagu obustava obaveznog služenja vojnog roka i da od tada svi koji žele mogu dobrovoljno da služe. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Odluka o ponovnom vraćanju te obaveze je u nadležnosti Skupštine Srbije i mi za sada to ne razmatramo, više smo fokusirani na to kako da i dalje privučemo mlade u vojsku i zadržimo ih", kaže Krivokapić navodeći da će se od decembarske klase primeniti novi i izmenjeni način dobrovoljnog služenja vojnog roka.

Kako je objasnio, dobrovoljno služenje vojnog roka trajaće šest meseci, a zainteresovanima će biti obezbeđena bolja i kvalitetnija obuka.

"Rasteretićemo profesionalne vojnike koji će se sada više posvetiti uvežbavanju stečenih veština. Predvideli smo i veće novčane stimulacije za vojnike koji se odluče za takav vid dobrovoljnog služenja vojnog roka", navodi Krivokapić.

Brodovi, avioni, helikopteri... na smotri u Novom Sadu

Govoreći vojnoj smotri u Novom Sadu na Dan oslobođenja, Krivokapić kaže da će biti prikazana jedna lepa vojnička svečanost u kojoj će učestvovati više od 700 pripadnika Vojske i Ministarstva odbrane.

"Brodovi rečne flotile defilovaće Dunavom, oko 20 aviona i helikoptera će nadletati grad, ali fokus će biti na predstavljanju novog i modernizovanog naoružanja Vojske Srbije. Veći deo tog naoružanja smo sopstvenim snagama, uz minimalna ulaganja modernizovali, prilagodili i unapredili sposobnosti, dok će deo naoružanja biti predstavljen koji tek planiramo da uvedemo u operativnu upotrebu", rekao je Krivokapić.

Uskoro otvaranje ponuda za kupovinu vojnih objekata

Govoreći o kupovini vojnih objekata, Krivokapić je rekao da zainteresovanih i da očekuje da do kraja nedelje komisija otvori pristigle ponude, precizirajući da je od 2006. do sada prodat 91 vojni objekat čija je ukupna vrednost veća od 114 miliona dinara.

Rok za prijavu zainteresovanih za kupovinu vojnih objekata koje Vojska ne koristi istekao je pre dva dana, a Krivokapić kaže da je ovakav vid prodaje nepokretnosti koje nisu neophodne za normalno funkcionisanje sistema odbrane putem oglašavanja jedan od načina da se prikupe sredstva kao vid podrške reformi sistema odbrane i poboljšanja materijalnog statusa.

"Drugi način je otkupljivanje od lokalnih samouprava", rekao je Krivokapić i dodao da su od 91 vojnog objekta koji je do sada prodat, dve trećine uzele lokalne samouprave.

"Ukupna vrednost otuđenih objekata je veća od 114 miliona dinara, ali najveći deo tih sredstava smo prihodovali u stanovima za potrebe Ministarstva odbrane i vojske i to je 1.189 stanova", kaže Krivokapić.

Na pitanje da li su premijer i ministri koji su proteklih dana bili u vojnom objektu u Nišu zadovoljni uslovima smeštaja, Krivokapić kaže da je to pitanje za njih, ali da veruje da je im je vojska bila dobar domaćin.

"Mi smo pružili sve što smo mogli, verujemo da smo bili izuzetno dobri domaćini, omogućili smo im isto što omogućavamo svim vojnicima i verujem da će otići zadovoljni", naveo je Krivokapić.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NOVINE U VOJSCI SRBIJE: Od decembra duži rok za dobrovoljce

Izvor: Telegraf.rs, 19.Okt.2016

Ministarstvo odbrane za sada ne razmatra eventualno ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, ali će od decembarske klase biti primenjen novi i izmenjeni način dobrovoljnog služenja vojnog roka...Ovo je za RTS izjavio portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije Jovan Krivokapić, podsećajući...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.