Na sajmu naoružanja predstavljena moćna Nora B-52 NG - novi ponos Vojske Srbije i srpske odbrambene industrije

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Sep.2023, 13:50

Na sajmu naoružanja predstavljena moćna "Nora B-52 NG" - novi ponos Vojske Srbije i srpske odbrambene industrije

Moćno oružje koje ruši sve pred sobom

Prekjuče je otvoren 11. Sajam naoružanja u Beogradu, najvažniji događaj u oblasti vojne tehnologije u regionu. Ovaj sajam okupio je predstavnike vojne industrije, državnih delegacija i stručnjake iz celog sveta kako bi razmenili iskustva i prikazali najnovije inovacije u vojnom sektoru.

Sajam Naoružanja u Beogradu, poznat i kao Partner, tradicionalno je mesto susreta vodećih svetskih proizvođača vojne opreme i predstavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vojnih snaga iz različitih zemalja. Ovogodišnji sajam privukao je pažnju svojim impresivnim izložbenim prostorom i raznolikim programom.

Ove godine možda i najveću pažnju privukla je samohodna haubica Nora B-52 NG "Perun" koju proizvodi Yugoimport SDPR.

U pitanju je artiljerijski sistem najnovije generacije koji je prvi put pred očima javnosti, a od kojeg se očekuje da će dodatno unaprediti sposobnosti Vojske Srbije i biti u narednom periodu jedan od bitnih aduta i na stranom tržištu.

Podsetimo, naša moćna Nora uspešno je testirana na američkom kontinentu i pobrala je samo pozitivne kritike tamošnjih inženjera.

"Nora" B52 NG, u narodu poznatija kao Perun (dobila ime po slovenskom bogu neba i groma, i vrhovnom bogu svih starih Slovena), ima kalibar 155 mm, napravljena je integracijom oružanog modula 155 mm na šasiji 8x8.

Za razliku od običnih Nora koje se nalaze na šasiji  KamAZ-a, ova Nora nalazi se na šasiji MANA.

Oružanim modulom se upravlja iz kabine vozila i po svojim karakteristikama se može smatrati DUBS-om 155 mm (daljinsko upravljanje borbene stanice).

Dužina cevi je 52 kalibra, a domet je raspona od 32,5 km sa ERFB projektilom, 41,5 km sa ERFB BB projektilom, do 52 kilometra sa VLAP projektilom. 

ERFB projektil karakteriše veoma izdužen oživalni deo i nepostojanje cilindričnog dela projektila, dok se centriranje u cevi vrši preko profilisanih aerodinamičkih površina, a koji su opremljeni i jedinicom generatora gasa (u anglosaksonskoj terminologiji - base bleed). U novije vreme su razvijeni projektili tipa V-LAP, kod kojih je pored jedinice generatora gasa implementiran i dodatni raketni motor. Upotrebna vrednost ove vrste projektila je diskutabilna usled bitno smanjene efikasnosti na cilju.

Perun ima mogućnost istovremenog pada više projektila na cilj (MRSI) 3 metka na 30 km, a maksimalna brzina vatre je 4 metka u minuti. 

MRSI (Multiple Round Simultaneous Impact). MRSI podrazumeva da se iz jednog oruđa ispali više projektila pod različitim uglovima i sa različitim punjenjima, tako da istovremeno pogode cilj.

Punjenje je potpuno automatsko sa rezervnim ručnim režimom, a broj članova posade je 4. 

Set municije za oruđe je 30 u automatskom punjaču plus 6 na vozilu, dok je polje dejstva po pravcu 30 stepeni.

Spremnost za gađanje od zaustavljanja do ispaljivanja prvog metka je 60 sekundi.

Borbena masa je do 40 tona, dužina u marševskom položaju 2,62 m, visina u marševskom položaju 3,9 m. 

Iako zadržava isti broj metaka prethodnog Nora-B52 M21, to jest 36 municije i isti broj punjenja, Nora B52 sledeće generacije: dok je prethodni sistem imao samo 12 metaka u automatskom utovarivaču, 24 dodatna metka su se nosila u skladištu, novi ima 30 metaka koji se mogu puniti automatski, a samo 6 se drži u skladištu.

Maksimalna brzina paljbe je 4 metka u minuti, a ručni rezervni sistem je dostupan u slučaju kvara.

Nova haubica Yugoimport SDPR opremljena je inercijalnim navigacionim sistemom, sa satelitskom (GPS, GLONASS, Galileo) rezervnom vezom.

GLONASS (Globalnaya Navigazionnaya Sputnikovaya Sistema), prevedeno sa ruskog Globalni navigacioni sistem. Ukratko rečeno, to je ruska verzija GPS-a.

Od trenutka kada se haubica zaustavi, potrebno joj je 60 sekundi da bude spremna za ispaljivanje prvog metka, delom zbog potrebe da se spuste hidraulične dizalice koje će stabilizovati platformu.

Pištolj se može pomerati +-30 stepeni desno i levo prema zadnjem delu, dok je elevacija između -5 stepeni i +65 stepeni, a sve Nore mogu da se koriste i u misijama direktnog pucanja ako se ukaže potreba.

Nora-B52 NG je instaliran na šasiji kamiona MAN 8×8. Posada od 4 člana smeštena je u kabini kamiona, dvoje napred, vozač i komandir, i još dvoje pozadi, nišandžija i punjač topa, pri čemu ovaj drugi ulazi u akciju samo kada je potrebno ručno punjenje ili kada se automatski punjač mora ponovo napuniti.

Ponovno punjenje punih 30 metaka traje između 15 i 20 minuta, prema izvorima kompanije, municija i punjenja se pune kroz bočna vrata sa svake strane kupole. Dok je kabina posade zaštićena na nivou 3, nivo za sistem utovara je niži, detalji nisu poznati, a takođe je dostupna ograničena zaštita od mina.

Preko zadnjeg desnog sedišta postavljen je ručni mitraljez za samoodbranu.

Na međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2023" učestvuje 154 izlagača iz celog sveta.

Ministar odbrane Miloš Vučević, najavio je i unapređene verzije odbrambenih vozila "Lazar" i "Miloš", novu modularnu automatsku pušku, kalibara 6,5 i 7,62 mm, kao i nove snajperske puške.

Na sajmu je izloženo više novih protivavionskih i protivdronskih sistema, bezposadnih, zemaljskih i vazduhoplovnih platformi, kao i brojnih tipova nove municije poboljšanih karakteristika.

Najavljena je i nabavka novog "Erbasovog" transportnog aviona C-295, helikoptera i radara velikog dometa.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju pročitajte OVDE.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VELIKI ISKORAK U SRPSKOM NAORUŽANJU! Na sajmu "Partner 2023" predstavljene krstaće rakete VILA 1 i 2 (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Sep.2023

Sajam naoružanja "PARTNER 2023" bio je izvanredna prilika da se javnost upozna sa novim varijantama krstarećih raketa...Na štandu ovog instituta na sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner 2023” u Beogradu prikazane su dve varijante nove domaće krstareće rakete pod nazivom “vILA 1” i “vILA...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.