Na leto vojska dobija 17 hamera

Izvor: B92, 29.Jan.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na leto vojska dobija 17 "hamera"

Beograd -- Protokol o donaciji SAD Ministarstvu odbrane Srbije višenamenskih borbenih vozila otvorio je vrata srpskih garnizona za ulazak 17 novih savremenih "hamera".

Kupovina aviona za snimanje terena iz vazduha, vrednog 2,7 miliona evra, kao i doletanje nove "tranše" školskih aviona "lasta" biće najveće ovogodišnje isporuke nove opreme oružanim snagama, pišu "Novosti".

”Hameri” će stići u okviru programa pomoći stranim vojskama, iz koga je Srbiji već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upućeno oko 3,7 miliona dolara. Potpisani dokument između Srbije i SAD osnov je za sklapanje ugovora između američkog Ministarstva odbrane i proizvođača ovih borbenih vozila.

Prva američka vozila koja će poneti srpsku zastavu, kako se procenjuje, biće završena na proleće. Plan Ministarstva odbrane i Generalštaba je da vozila budu raspoređena u Specijalnu brigadu za obuku jedinica koja će putovati u multinacionale operacije.

Kako pišu "Novosti", Američka donacija ublažiće višegodišnji problem manjka sredstava borbene tehnike u Vojsci Srbije, posebno u kopnenim snagama. Na velika vrata je u hangar batajničkog aerodroma ušao i avion ”pajper seneka 5”, koji će koristiti Vojnogeografski institut. U ovu letelicu ugrađena je posebna kamera za snimanje terena, čiji se snimci koriste prilikom izrade topografskih karata.

U 204. avijacijskoj brigadi u Batajnici svoju premijeru imali su i avioni ”lasta 95”, prve nove letelice uvedene u domaće naoružanje od 1992. godine. One će omogućiti kvalitetniju i jeftiniju obuku mladih pilota, koji su do sada vežbali na izrabljenim ”utvama”.

"Ovogodišnji vojni budžet iznosi oko 53 milijarde dinara. Najveći deo sredstava planiranih za ovu godinu biće potrošen na domaće proizvode, poput kamiona i uniformi," kažu u Ministarstvu odbrane. ”Zastava kamioni” razvija i džip koji bi koristila vojska, a viđen je i za policiju. Potrebna nam je optoelektronska oprema i balistička sredstava za vojnike u Kopnenoj zoni bezbednosti, rekli su za "Novosti" iz ministarstva.

Na spisku želja vazduhoplovaca je i helikopter ”Mi-17”, koji je uzdanica mnogih transportnih i desantnih jedinica u svetu. U planu nabavke je i prateća oprema za ovaj vazduhoplov - za noćno letenje i za zadatke traganja i spasavanja.

Nedostaje nova oprema

Vojska Srbije ima dovoljno naoružanja i vojne opreme, ali joj nedostaju sredstva nove generacije.

Prioritet za kupovinu oružanih snaga Srbije na duži rok imaju sistemi za osmatranje i izviđanje, kao i komandno-informaciona oprema. Na spisku za pazar nalaze se i borbena vozila, zaštitna oprema vojnika, sistemi za kontrolu vazdušnog prostora, višenamenski avioni, PVO sistemi...

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojsci Srbije stižu hameri iz SAD

Izvor: B92, 30.Jan.2012, 11:20

Beograd -- Protokol o donaciji SAD Ministarstvu odbrane Srbije višenamenskih borbenih vozila otvorio je vrata srpskih garnizona za ulazak 17 novih savremenih "hamera"...Prva američka vozila koja će poneti srpsku zastavu, kako se procenjuje, biće završena na proleće...Plan Ministarstva odbrane i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.