NVO: Ispitati navode o generalu Dikoviću

Izvor: Vesti-online.com, 22.Feb.2012, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO: Ispitati navode o generalu Dikoviću

Grupa od 14 nevladinih organizacija pozvala je Tužilaštvo za ratne zločine da ispita navode Fonda za humanitarno pravo u vezi sa optužbama da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković odgovoran za zločine na Kosovu i u BiH.

Zahtev je poslala Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Branioci ljudskih prava, Centar za unapređivanje pravnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << studija, Labris, Mreža odbora za ljudska prava, Žene u crnom, Regionalni centar za manjine, Helsinški odbor za ljudska prava, Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Polisi centar i Komitet pravnika za ljudska prava.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je 25. januara da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju da je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković kriv za ratne zločine.

"Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije izvršilo je proveru navoda FHP uvidom u sve predmete ratnih zločina koji je Fond naveo u 'Dosijeu Ljubiše Dikovića' i utvrdilo da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju za krivičnu odgovornost načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Dikovića za ratne zločine", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Nevladina organizacija FHP je 23. januara optužila Dikovića da je učestvovao u ratnim zločinima nad albanskim civilima u ratu na Kosovu, gde je bio komandant 37. brigade motorizovane pešadije Vojske Jugoslavije.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac odbacio je te optužbe i ocenio da je to saopštenje "potpuno lažno, a u nekim segmentima i monstruozno". Šutanovac je izjavio da očekuje adekvatnu reakciju državnih organa i najavio da će Diković zatražiti zaštitu na sudu.

Organizacije civilnog društva u svom saopštenju ocenile su da su, od kada je FHP izneo podatke o Dikoviću, nadležne institucije i ministar odbrane Dragan Šutanovac trudili da odbrane Dikovića umesto da na odgovarajući način ispitaju navode FHP-a.

"FHP nije u svom dokumentu napisao optužnicu ili presudu, već je samo izneo javno dostupne podatke koji zahtevaju ozbiljno pravno razmatranje nadležnih institucija. Bilo kakva odluka institucija, pa čak i eventualno utvrđivanje odgovornosti bilo kog pojedinca nije i nikada ne sme biti protumačeno kao napad na državu ili institucije", navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.