Izvor: RTS, 23.Jun.2021, 08:42

"Munjeviti udar 2021" - Vojska Srbije izvela najveću noćnu vežbu

Više od 750 pripadnika Treće brigade Kopnene vojske, uz podršku jedinica RV i PVO, na "Pasuljanskim livadama" uspešno je izvelo do sada najveću vežbu Vojske Srbije u noćnim uslovima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
U saopštenju se navodi da su sinoć izvedene "složene borbene radnje taktičke grupe tokom odbrambene operacije noću, uz korišćenje najsavremenijih optoelektronskih sredstava koja su od nedavno usvojena u naoružanje Vojske". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vežba je izvedena u okviru Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021".

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović odao je priznanje Kopnenoj vojsci i Ratnom vazduhoplovstvu na realizaciji sadržajne i po mnogim aspektima bezbednosno rizične vežbe.
Poručio je da je Vojska u stanju da izvrši sve svoje borbene zadatke, uključujući i one koji se izvode noću u složenim meteorološkim uslovima.
"Vojska Srbije, u poslednjih sedam dana, u visokom intenzitetu izvodi svoje vežbovne aktivnosti u vazdušnom prostoru, na vodi, odnosno plovnim unutrašnjim putevima, i na kopnu. Prisustvovali smo realizaciji odbrambene operacije u noćnim uslovima, vežbi koja je veoma zahtevna i kompleksna sa visokim elementima kada govorimo o učinku vatre po cilju", izjavio je general Mojsilović.
Milan Mojsilović je rekao da "kopnena vojska ovim dokazuje da i u noćnim uslovima može da izvodi svoja borbena dejstva ne samo u odbrambenim, već i u napadnim operacijama", te da to "učvršćuje poverenje u borbenu tehniku sa kojom raspolaže KoV i RV i PVO i stvara poverenje u sve zadatke koje realizuje Vojska".
Podsetio je da su vežbovne aktivnosti počele pre sedam dana proverom borbene gotovosti celokupne Vojske Srbije.

"Ispred nas je još deo aktivnosti na Bazi 'Jug' i najsadržajniji i najdinamičniji deo združeno-taktičke vežbe 'Munjeviti udar' 27. juna na Privremenom pologonu 'Pešter'", istakao je general Mojsilović.
Osim Mojsilovića, vežbi su prisustvovali i državni sekretar Branko Živanović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant RV i PVO general-potpukovnik Duško Žarković.
Komandant Treće brigade Kopnene vojske, brigadni general Slađan Stramenković, rukovodio je vežbom.
U saopštenju se navodi da je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović izjavio da je sposobnost da se borbena dejstva izvode noću, kao i danju, bila i jeste jedna od glavnih prednosti tehnološki razvijenih vojski u odnosu na one koje to nisu.
Istakao da se toj sposobnosti posvetila posebna pažnju u prethodnih nekoliko godina tokom kojih su razvijena i uvedena u naoružanje 23 različita optoelektronska sistema – od nišanskih sprava na pušci do složenih osmatračkih platformi na sredstvima u Kopnenoj vojci i RV i PVO.

Prema njegovima rečima, još deset sredstava te vrste je u završnoj fazi ispitivanja.
"Sve to upotpunjuje sposobnost da se osmotre ciljevi, da se vrše pokreti noću i da se uspešno gađa, što smo mogli da vidimo na večerašnjoj vežbi. Zadovoljstvo je videti sa kakvim elanom su pripadnici 3. brigade prihvatili ta sredstva i pokazali sposobnost njihove upotrebe", rekao je Miloradović.
Jedinicama Treće brigade sadejstvovali su i pripadnici RV i PVO, tenkovski bataljon T-72 MS, oklopno-izviđački bataljon BRDM-2M, deo jedinica Mešovite artiljerijske brigade i pripadnici Vojnotehničkog instituta sa sredstvima iz razvojnog programa Odbrambene industrije Srbije.
Učesnici taktičke vežbe su prikazali odbranu rejona u noćnim uslovima, kombinacijom manevra vatrom i pokretom.
Pripadnici vojske su se oslanjali na savremene optoelektronske sisteme za osmatranje i gađanje u noćnim uslovima, koji su implementirani u oklopna borbena vozila točkaše "lazar 3", PASARS, "pancir S-1", BRDM-2MS, na tenkovima T-72MS, borbenim vozilima pešadije i drugim sredstvima iz razvoja, helikopterima H-145 i Mi-35, te bespilotnim vazduhoplovima SN-92 i "vrabac".

U saopštenju Ministarstva odbrane se kaže da je za rešavanje zadataka noću, ostatku taktičke grupe podršku pružala vatrena grupa koja je osim vatrene podrške odbrane, uz pomoć osvetljavajućih projektila osvetljavala bojište i omogućavala sigurne pogotke.
Združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021", u organizaciji Kopnene vojske Vojske Srbije, na osam lokacija širom Srbije izvode jedinice Kopnene vojske u sadejstvu sa RV i PVO, 72. brigadom za specijalne operacije i 63. padobranskom brigadom, u cilju provere operativnih sposobnosti Vojske Srbije, kao odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost građana Srbije, zaključuje se u saopštenju ministarstva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojska Srbije izvela najveću vežbu u noćnim uslovima (FOTO)

Izvor: Beta, 23.Jun.2021

Više od 750 pripadnika Treće brigade Kopnene vojske (KoV) uz podršku jedinica Ratnog vazduhoplovstva (RV) i Protivvazdušne odbrane (PVO) sinoć je na "Pasuljanskim livadama" uspešno realizovalo, do sada najveću vežbu Vojske Srbije (VS) u noćnim uslovima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.U saopštenju...

Nastavak na Beta...

"MUNJEVITI UDAR 2021" Vojska Srbije izvela najveću noćnu vežbu

Izvor: Blic, 23.Jun.2021

Više od 750 pripadnika Treće brigade Kopnene vojske, uz podršku jedinica RV i PVO, na "Pasuljanskim livadama" uspešno je izvelo do sada najveću vežbu Vojske Srbije u noćnim uslovima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.