Mornarici vraćaju stare činove

Izvor: Večernje novosti, 12.Mar.2014, 01:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mornarici vraćaju stare činove

VOJSKA Srbije dobiće ponovo u svom sastavu kapetane bojnog broda, fregate i korvete. Posle tri godine korišćenja činova kopnene vojske oficiri Rečne flotile dobiće stara zvanja i oznake. Među njima će se premijerno naći i prvi u nizu admiralskih činova, u rangu brigadnog generala - komodor. Duh nekadašnje ratne mornarice ponovo će se osetiti u oružanim snagama Srbije, ukoliko prođu predložene izmene i dopune vojnih propisa - Zakona o odbrani i Zakona o vojsci. One su formulisane >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << posle višemesečne javne rasprave, a očekuje se da na jesen budu među prvim tačkama dnevnog reda novog saziva Narodne skupštine. Među predloženim izmenama našla se i stara ideja da se avijacija Vojske Srbije ponovo nazove starim imenom - Ratno vazduhoplovstvo. Epitet „ratno“ vojna krila su izgubila prethodnim promenama propisa 2004. godine. Po ugledu na neka ranija rešenja, u Ministarstvu odbrane ponovo će biti uspostavljeno Vojno javno pravobranilaštvo, koje će voditi brigu o vojnoj imovini. Osnovni razlog za ovakav potez jeste posebna pravna priroda ovih dobara, ali i raspolaganje prema vojnim merilima. Ukoliko novi zakoni prođu proceduru, oficiri i podoficiri, prema potrebi službe, moći će da se penzionišu i sa 50 godina života, pod uslovom da su u uniformi proveli najmanje 20 godina. Uvedena je mogućnost da profesionalni vojnik sa stažom od devet godina bude primljen kao civilno lice u vojsci bez javnog konkursa.VOJSKOVOĐE NA TABLAMA Vojne ustanove i organizacijske celine Ministarstva odbrane ubuduće će moći da dobijaju nazive po određenim slavnim ličnostima i događajima iz istorije - predložila je Radna grupa za izradu izmena i dopuna vojnih zakona. Ovim predlogom dato je zeleno svetlo da imena vojskovođa i generala ponesu vojni instituti, zavodi, zdravstvene i naučne ustanove... U Ministarstvu odbrane, čiji su stručnjaci izradili nacrt novih propisa, kažu da je zrelo vreme za promenu osnovnih zakona koji uređuju postojanje oružanih snaga. - Izmene koje smo predložili trebalo bi da otklone brojne probleme koje smo zapazili tokom primene postojećih propisa - objašnjavaju u Ministarstvu. - Precizirane su nadležnosti predsednika Republike kao vrhovnog komandanta, ali i premijera, ministra odbrane i načelnika Generalštaba. Povučeni su potezi u cilju veće bezbednosti na vojnim vežbama, kao i zaštita tajnih podataka. Pisci propisa predložili su i niz mera koje se tiču načina određivanja poverljivosti informacija kao i zabrane pristupa i snimanja pojedinih vojnih objekata. U njihovoj okolini neće biti dozvoljeni građevinski radovi, a najvažniji neće biti ucrtani na mape. U prirodu vojske i odbrane zemlje biće uključeni i stariji srednjoškolci. Iako se ne razmišlja o povratku nekadašnje predvojničke obuke u klupe, vojni stručnjaci su procenili da su mladim naraštajima potrebna makar osnovna znanja iz oblasti odbrane.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Mornarici vraćaju stare činove

Izvor: B92, 12.Mar.2014

Beograd -- Posle tri godine korišćenja činova kopnene vojske oficiri Rečne flotile dobiće stara zvanja i oznake, pišu Novosti...Vojska Srbije dobiće ponovo u svom sastavu kapetane bojnog broda, fregate i korvete...Među njima će se premijerno naći i prvi u nizu admiralskih činova, u rangu brigadnog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.