Mornarici vraćaju stare činove

Izvor: B92, 12.Mar.2014, 01:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mornarici vraćaju stare činove

Beograd -- Posle tri godine korišćenja činova kopnene vojske oficiri Rečne flotile dobiće stara zvanja i oznake, pišu Novosti.

Vojska Srbije dobiće ponovo u svom sastavu kapetane bojnog broda, fregate i korvete.

Među njima će se premijerno naći i prvi u nizu admiralskih činova, u rangu brigadnog generala - komodor.

Duh nekadašnje ratne mornarice ponovo će se osetiti u oružanim snagama Srbije, ukoliko prođu predložene izmene i dopune vojnih propisa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - Zakona o odbrani i Zakona o vojsci. One su formulisane posle višemesečne javne rasprave, a očekuje se da na jesen budu među prvim tačkama dnevnog reda novog saziva Narodne skupštine.

Među predloženim izmenama našla se i stara ideja da se avijacija Vojske Srbije ponovo nazove starim imenom - Ratno vazduhoplovstvo. Epitet „ratno“ vojna krila su izgubila prethodnim promenama propisa 2004. godine.

Po ugledu na neka ranija rešenja, u Ministarstvu odbrane ponovo će biti uspostavljeno Vojno javno pravobranilaštvo, koje će voditi brigu o vojnoj imovini. Osnovni razlog za ovakav potez jeste posebna pravna priroda ovih dobara, ali i raspolaganje prema vojnim merilima.

Ukoliko novi zakoni prođu proceduru, oficiri i podoficiri, prema potrebi službe, moći će da se penzionišu i sa 50 godina života, pod uslovom da su u uniformi proveli najmanje 20 godina. Uvedena je mogućnost da profesionalni vojnik sa stažom od devet godina bude primljen kao civilno lice u vojsci bez javnog konkursa.

Vojne ustanove i organizacijske celine Ministarstva odbrane ubuduće će moći da dobijaju nazive po određenim slavnim ličnostima i događajima iz istorije - predložila je Radna grupa za izradu izmena i dopuna vojnih zakona. Ovim predlogom dato je zeleno svetlo da imena vojskovođa i generala ponesu vojni instituti, zavodi, zdravstvene i naučne ustanove...

Ministarstvu odbrane, čiji su stručnjaci izradili nacrt novih propisa, kažu da je zrelo vreme za promenu osnovnih zakona koji uređuju postojanje oružanih snaga.

"Izmene koje smo predložili trebalo bi da otklone brojne probleme koje smo zapazili tokom primene postojećih propisa", objašnjavaju u Ministarstvu. "Precizirane su nadležnosti predsednika Republike kao vrhovnog komandanta, ali i premijera, ministra odbrane i načelnika Generalštaba. Povučeni su potezi u cilju veće bezbednosti na vojnim vežbama, kao i zaštita tajnih podataka."

Pisci propisa predložili su i niz mera koje se tiču načina određivanja poverljivosti informacija kao i zabrane pristupa i snimanja pojedinih vojnih objekata. U njihovoj okolini neće biti dozvoljeni građevinski radovi, a najvažniji neće biti ucrtani na mape.

U prirodu vojske i odbrane zemlje biće uključeni i stariji srednjoškolci. Iako se ne razmišlja o povratku nekadašnje predvojničke obuke u klupe, vojni stručnjaci su procenili da su mladim naraštajima potrebna makar osnovna znanja iz oblasti odbrane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.