Mojsilović: Platinasti vuk zadire u moratorijum vlade, ali je cilj vežbe interoperabilnost vojske

Izvor: Beta, 21.Apr.2023, 21:20

Mojsilović: Platinasti vuk zadire u moratorijum vlade, ali je cilj vežbe interoperabilnost vojske

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je večeras da vojna vežba "Platinasti vuk" u kojoj će učestvovati vojske Srbije i NATO članica "zadire" u moratorijum Vlade Srbije na vežbe sa stranim partnerima, ali da su vojne vežbe "ništa drugo nego alat za osposobljavanje jedinica"."Scenario i sadržaj 'Platinastog vuka' je usmeren ka izgradnji interoperabilnosti. Interoperabilnost posmatrajte kao sposobnost zajedničkog delovanja negde van granica Srbije", rekao je Mojsilović za Radio-televiziju Srbije.Naveo je da kao takva vojna vežba "Platinasti vuk" zadire u moratorijum vlade, ali naglasio da se scenariji u nacionalnim i međunarodnim okvirima nisu isti."Scenariji su totalno drugačiji i nacionalne vežbe spadaju pod određen stepen poverljivosti, jer se na tim vežbama uvek proverava nešto što je definisano ne samo doktrinarno, nego i normativno, proceduralno, a u krajnjoj meri se daje i zaključna ocena tih jedinica koje su u vežbovnom procesu", rekao je načelnik Generalštaba.Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da je vežba "Platinasti vuk", u kojoj će u junu uz srpske snage učestvovati i oružane snage SAD i još osam zemalja, izuzeta iz moratorijuma Vlade Srbije na vojne vežbe sa stranim vojskama, koji je donet kada je počeo rat u Ukrajini.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Puškić: Načelnik Generalštaba VS da inicira otkazivanje 'Platinastog vuka'

Izvor: Beta, 22.Apr.2023, 12:23

Poslanik pokreta Dveri u Skupštini Srbije Borko Puškić pozvao je danas načelnika Generalštaba Vojske Srbije (VS) Milana Mojsilovića da inicira povlačenje odluke o održavanju vojne vežbe "Platinasti vuk" sa oružanim snagama SAD i još deset članica NATO.Puškić je u saopštenju, komentarišući...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.