Migovi 29 stigli u Srbiju

Izvor: B92, 17.Apr.2021, 17:40

"Migovi 29" stigli u Srbiju

"Migovi-29" koje Belorusija donira Vojsci Srbije, upravo su dopremljeni na batajnički aerodrom.

Reč je o dva lovca „mig 29“, koji su dopremljeni avionom An-124 „Ruslan“.

Belorusija je poklonila Srbiji četiri „miga 29“, jednoseda.

Kako saznaje Sputnjik, "Migovi 29“ koje je Belorusija poklonila Srbiji remontovani su u beloruskom 558. Vazduhoplovnom zavodu u gradu Baranoviči.

Kako je najavljeno, Belorusi su četiri „dvadesetdevetke“ >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << remontom doveli na tehnički nivo 9.13, što odgovara avionima ovog tipa koji su već u Srbiji.

Prethodno je i Rusija donirala Srbiji šest lovačkih aviona „mig 29“.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović ranije je rekao da će u junu biti završena i modernizacija „migova 29“, koja se obavlja u Srbiji, i da će ih nakon toga naša vojska imati ukupno 14.

Pored tehnološkog unapređenja „migova“ koji se remontuju u Srbiji, najavljena je i nabavka savremenog naoružanja. Okončanjem ovog posla Srbija će posle duže vremena dobiti eskadrilu nove generacije, spremnu za zaštitu vazdušnog prostora, ali i sadejstvo sa snagama na zemlji.

Remontovana dva aviona MIG -29 stigli su iz Belorusije u Srbiju, potvrdio je večeras ministar odbrane Nebojša Stefanović.

On je za RTS objasnio da su migovi u Srbiju stigli rasklopljeni jer se, kako je rekao, tako transportuju, a u narednom periodu biće u sastavu našeg Ratnog vazduhoplovstva,

On je istakao da je to deo dogovora predsednika Aleksandra Vučića sa predsednicima Rusije Vladimirom Putinom i Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i dodao da zahvaljujućim tim dogovorima Srbija ima impresivno ratno vazduhoplovstvo.

" Danas smo videli samo deo tih snaga. MI-35 helikoptere ste mogli da vidite koji su impresivna snaga naše zemlje i vojske, a tu su i MIG-ovi", rekao je on i dodao da se radi na modernizaciji aviona Orao.

Stefanović je kazao da se koristeći naš Vojnotehnički institut, Jugoimoport SDPR i druge kompanije radi da se iskoristi znanje naših stručnjaka da se unapredi ono što Srbija proizvodi.

"Mogli ste da vidite i platforme Mali Miloš, i Veliki Miloš, Lazar i Pasars - i sve ono što je gađalo danas", rekao je on i dodao da će u narednih godinu, dve još naoružanja koje se razvija biti prikazano.

Istakao je da je ponosan prikazanim na danas održanoj združenoj vežbi vojske i policije "Odgovor" koja je izvedena u složenim meteo uslovima kao i na ocenu vežbe dobijenu od predsednika Srbije.

Govoreći o združenom dejstvu on je istakao da se sve više se menjaju okolnosti, pretnje postaju hibridne, i dodao da sve može biti bezbednosni izazov i pretnja.

"Važno je da su svi dobro uigrani u sadejstvu", rekao je on.

Stefanović je ocenio da je važno da je naša vojska dobro opremljena i naoružana, da su vojnici dobro plaćeni, i dodao da su u ovom mesecu primili i značajno veću platu nego ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOVA DONACIJA BELORUSIJE SRBIJI! Avijacija Srbije sada je JAČA za još četiri aviona

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Apr.2021

Reč je o dva lovca "mig 29", koji su dopremljeni avionom An-124 "Ruslan"..."Migovi-29" koje Belorusija donira Vojsci Srbije, upravo su dopremljeni na batajnički aerodrom...Belorusija je poklonila Srbiji četiri "miga 29", jednoseda..."Migovi 29" koje je Belorusija poklonila Srbiji remontovani su...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Dva miga-29 iz Belorusije stigla u Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2021

"Migovi-29“ koje Belorusija donira Vojsci Srbije, upravo su dopremljeni na batajnički aerodrom, javlja Sputnjik...Izvori Sputnjika navode da je reč o dva lovca „mig 29“, koji su dopremljeni avionom An-124 „Ruslan“...Belorusija je poklonila Srbiji četiri „miga 29“ jednoseda...„Migovi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.