Medalje za srpske mirovnjake u Centralnoafričkoj Republici

Izvor: Politika, 07.Maj.2015, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medalje za srpske mirovnjake u Centralnoafričkoj Republici

Komandant vojnih snaga misije UN u Centralnoafričkoj Republici general-major Martin Čomu Tumenta odlikovao je medaljama za službu Ujedinjenim nacijama 68 pripadnika srpskog kontingenta „plavih šlemova”, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane

BANGI, BEOGRAD – Tumenta je istakao da je ponosan što komanduje snagama u kojima se nalaze i pripadnici Vojske Srbije, koji u misiji UN u teškim uslovima, profesionalnim radom daju primer kako se čuva dostojanstvo svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zemlje i doprinosi ugledu UN, prenelo je to ministarstvo na svom sajtu.

Vojna svečanost na kojoj su uručene medelje održana je u kampu Vojske Srbije u Bangiju.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojska Srbije od 20. septembra 2014. počeli su sa dva vojna posmatrača i dva štabna oficira da učestvuju u misiji UN u Centralnoafričkoj Republici.

Od 11. decembra 2014. godine, u tu misiju upućeno je još 68 pripadnika srpskog sistema odbrane koji su formirali vojnu bolnicu.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i u prethodnom periodu dobili su brojna priznanja za učešće u mirovnim misijama UN, ali i multinacionalnim operacijama Evropske unije.

U martu ove godine, srpskim „plavim šlemovima” angažovanim u mirovnoj misiji UN na Kipru, dodeljene su medalje UN za uspešno obavljanje dužnosti.

Na ceremoniji u kampu „General Štefanik” u Famagusti, medalje je dobilo 25 pripadnika srpskih mirovnih snaga, kao i pripadnici slovačkog, mađarskog i ukrajinskog kontingenta mirovnjaka.

Medalje je pripadnicima mirovnih snaga uručila šef misije UN na Kipru Liza Butenhajm, prenelo je 11. marta Ministarstvo odbrane Srbije na svom sajtu.

Ostalim pripadnicima srpskog kontingenta, medalje UN dodeljene su na krajem februara u Zaštićenoj zoni UN u Nikoziji.

Osim medalja, trojici pripadnika srpskog kontingenta uručene su i pohvale komandanta snaga UN generala Kristin Lund, kao priznanje za izuzetna zalaganja i postignute rezultate u obavljanju dužnosti.

Četvoročlanom vojno-sanitetskom timu angažovanom u Somaliji u februaru prošle godine uručene su medelja za uspšno učeshće u toj multinacionalnoj misiji EU.

Medalje su dobili vođa sanitetskog tima potpukovnik Dragan Koruga, zastavnik Aleksandar Nikolić, stariji vodnik Srđan Vukajlović i vojni službenik Momčilo Terzić.

Ceremonija je organizovana ispred bolnice u Mogadišu, u kojoj je angažovan srpski tim, a medalje je uručio komandant misije brigadni general Džerald Ahern.

U komandi mirovne misije UN na Kipru 45 pripadnika Vojske Srbije, dobilo je 22. februara 2012, medalje UN za vreme provedeno u misiji.

Za uspešno angažovanje srpskih „plavih šlemova” u očuvanju globalnog mira nije retkost, pokazuje i svečanost, u septembru 2011, u slovačkom gradu Trenčinu, kada su srpskim mirovnjacima takođe uručena odličja UN.

Medalje su tada dobili major Zoran Nestorović, zastavnik Srđan Vidaković i stariji vodnik Viktor Urošević, koji su na Kipru bili u sastavu slovačko-mađarskog kontigenta.

O sposobnosti i profesionalnosti srpskih „plavih šlemova” govori i to što im je u julu 2010. bilo povereno da brinu o sanitetskom obezbeđenju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji je tada boravio u Kongu.

Za uspešno angažovanje, u oktobru 2009, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Rima Salah uručila je članovima hirurškog tima Vojno-medicinske akademije, angažovanim u mirovnoj misiji u Čadu, specijalne medalje za visoke stručne doprinose i izuzetan angažman.

Ista odličja članovima šestočlanog vojno-sanitetskog tima Srbije, koji su bili angažovani u toj mirovnoj misiji u sastavu norveškog kontigenta, uručio je i komandant mirovne operacije „Minurcat” u Čadu i Centralnoafričkoj Republici.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su angazovani u mirovnim misijama se smenjuju u okviru redovnih rotacija uglavnom posle godinu dana.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažovani su i u mirovnim misjiama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Centralnoafričkoj Republici, na Bliskom istoku, u Libanu i na Kipru.

Učestvuju i u multinacionalnim operacijama Evropske unije - u Somaliji i u državi Mali.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.