Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Avg.2020, 23:07

MIP : Niko nema mandat ni ovlašćenje za zajedničke patrole KFOR-a i Vojske Srbije

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reć o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njoom mišljenjum niko nema mandat ili ovlašćenje.

Ona je na fejsbuku objasnila da sinhronizovano patroliranje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << znači da svaka vojska deluje na svojoj teritoriji i ne prelazi granicu.

"Događaj 7. avgusta u Karačevu nije sinhronizovana patrola, već zajednička patrola sa Srbijom, za koju niko nema mandat ili ovlašćenja", napisača je ona.

Ona je dodala da bi trebalo razjasniti zabrinutim ljudima da li je Srbija prekršila sporazum sa NATO-om kada je njena vojska ušla na 300 metara u teritoriju Kosova ili je to učinjeno uz prethodno odobrenje.

Prema rečima kosovske ministarke, bezbednosni mehanizmi Kosova ni na koji način ne bi trebali dozvoliti, a još manje olakšati takve patrole na teritoriji Republike Kosovo, što izaziva uznemirenje i nesigurnost u građanima tog područja.

Komandant KFOR-a italijanski general Mihaelo Risi obavestio je juče ministra unutrašnjih poslova Kosova Agima Veljiua da je jučerašnji ulazak snaga Srbije kod sela Karačevo u opštini Kamenica bio deo rutinskih zajedničkih akcija Kfora i oružanih snaga Srbije.

"Komandant KFOR-a je visoko ocenio sastanak rekavši da su takvi sastanci dobro došli i prikladni. Ministar Veljiu je obavešten da je KFOR upozoren na ovaj incident medijskim izveštajima, pošto je takva akcija samo zajednička rutina i sinhronizovana patrola KFOR-a i oružanih snaga Srbije", navodi se u saopštenju MUP-a Kosova.

Na sastanku je rečeno da KFOR od 2008. godine sprovodi zajedničke patrole sa Vojskom Srbije i Žandarmerijom, duž granične linije.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.