MINISTAR VULIN: Prvi put jedinica Vojske Srbije samoodrživa u mirovnoj misiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Feb.2020, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MINISTAR VULIN: Prvi put jedinica Vojske Srbije samoodrživa u mirovnoj misiji

Svečani ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u misiju UN u Centralnoafričkoj Republici.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković prisustvovali su danas svečanom ispraćaju 10. kontingenta Vojske Srbije u misiju Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA), u kasarni "Banjica 2" u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Ono što će ovaj 10. kontingent izdvojiti od prethodnih je to što će tokom celog angažovanja zadatke izvršavati kao samostalna i samoodrživa srpska bolnica. Put Centralnoafričke Republike uskoro će poći 72 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji će biti angažovani na medicinskom zbrinjavanju snaga u operaciji MINUSCA u narednih šest meseci.

Ministar Vulin je u obraćanju istakao da već deseti put šaljemo one koje volimo, one na koje smo ponosni i već deseti put oni odlaze da ublaže patnju i bol tamo gde mogu i da donesu mir.

⁃ Srbija zna kako je to kada je zemlja rastrgnuta ratom, Srbija zna šta znači mržnja, Srbija zna šta znači ljudska patnja. Verovatno zato i ne samo zato naše pripadnike toliko visoko cene gde god da odu. Mi razumemo ljudsku patnju i ljudsku muku. Ne šaljemo mi samo vrhunske profesionalce, što svaki naš pripadnik bez svake sumnje jeste. Mi šaljemo dobre ljude, ljude koji razumeju kako je to kada patiš i kako je to kada očekuješ pomoć od nekoga kome ne znaš ni ime, ni naciju, ni jezik. Ali kada daš pomoć, zapamtiće ti i ime i jezik i naciju - naglasio je ministar Vulin i dodao da se zato srpska zastava tako visoko nosi i zato je toliko poštuju i cene.

Prema rečima ministra Vulina, zadatak naših mirovnjaka je da ublaže bol, da donesu mir, da čuvaju, da brane, ali i da sačuvaju vredno i čestito ime naše zemlje i naše Vojske.

- Vi nosite plave beretke Ujedinjenih nacija, ali vi ste vojnici Republike Srbije i Vojske Srbije i šta god budete radili, o čemu god budete mislili, nikada to nemojte zaboraviti. Malo je zemalja koje mogu da se pohvale da su van granica svoje zemlje u stanju da oforme i prikažu čitavu jednu samostalnu jedinicu, samoodrživu. I nama su trebale decenije da to bude moguće, ali to govori o jednoj drugoj vojsci, o jednoj drugoj zemlji, to govori o vojsci koja se obnavlja, koja jača i zemlji koja je bolje mesto za život. Ja vas sve zajedno molim da na prvom mestu vodite računa o sebi, da vodite računa o onima koji su otputovali sa vama, da čuvate jedni druge i da uvek mislite kako je nama koji vas čekamo i koji brinemo da nam se vratite.

On dodaje - orden dobija onaj ko se vrati. Nemojte se junačiti, poštujte pravila i svoj mandat i iznad svega, vratite nam se zdravi, vratite nam se dobro, obogaćeni iskustvima i pričama, koje ćete deliti svojoj deci, prijateljima i unucima - ali vratite nam se dobri i zdravi - nistakao je ministar Vulin dodajući da od toga nema ničega vrednijeg i važnijeg.

Ministar odbrane je obraćajući se mirovnjacima istakao da će nam svima nedostajati i da će svi misliti na njih, i da im nećemo uvek reći koliko brinemo za njih, ali da će oni to znati.

- Znamo da brinete i znamo da mislite i znamo da iznad svega razmišljate i vodite računa da nam se brzo i sigurno vratite. Brinite jedni o drugima, a mi ćemo brinuti o vama - poručio je ministar Vulin.

Već tradicionalno, na današnjoj svečanosti, ministar odbrane predao je zastavu Republike Srbije komandantu srpskog kontingenta kapetanu bojnog broda Ljubiši Markoviću, koji je, tom prilikom, istakao da će pripadnici kontingenta sa ponosom i čašću nositi zastavu Republike Srbije u Centralnoafričkoj Republici.

Komandant kontingenta kapetan bojnog broda Ljubiša Marković naglasio je da će biti teško održati standarde koje su postavili pripadnici Vojske Srbije u prethodnih devet rotacija.

- Naš zadatak je da lečimo pripadnike UN, koji su raspoređeni u Centraloafričkoj Republici. Potrudićemo se i siguran sam da ćemo uspeti da opravdamo ukazano poverenje i očekivanja - rekao je komandant kontingenta kapetan bojnog broda Marković.

Kako je istakao komandant vojne bolnice potpukovnik dr Danilo Joković, zadatak vojne bolnice je da pruži kontinuiranu i adekvatnu medicinsku podršku pripadnicima misije Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici.

- Zadatak ćemo izvršavati u donekle izmenjenim okolnostima u odnosu na prethodnih devet smena našeg kontingenta, zato što ćemo prvi put biti samoodrživi, što znači da je kompletna logistička podrška i funkcionisanje bolnice i kontingenta u nadležnosti naše države. Na nama je da opravdamo visoko poverenje i ugled koji srpska vojna bolnica uživa u ovoj misiji zahvaljujući kontinuiranom radu prethodnih devet rotacija i da pokušamo, koliko god je moguće, da to i unapredimo - rekao je potpukovnik Joković.

Potpukovnik Emil Kirkov, koji će u misiji biti na dužnosti pomoćnika za podršku, istakao je značaj toga što će vojna bolnica prvi put biti samoodrživa, jer će to dati "novi kvalitet i novu sposobnost Ministarstva odbrane i Vojske Srbije".

- To znači da će sva podrška biti u odgovornosti države Srbije, a to je ono na čemu smo radili u prethodnom periodu - naglasio je potpukovnik Kirkov.

Medicinskoj sestri Svetlani Petrović nije prvi put da ide u multinacionalnu operaciju MINUSCA.

- Sada idem kao glavna sestra bolnice i imaću veću odgovornost i veći izazov. Očekuju nas bolesti, rane i povrede koje nisu karakteristične za naše podneblje. Uz sve to, svakako je čast učestvovati u ovoj misiji kao pripadnik Vojske Srbije - rekla je Svetlana Petrović.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije trenutno učestvuju u devet multinacionalnih operacija UN i EU širom sveta, a na tim zadacima angažovana su 292 srpska mirovnjaka.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.