Krivokapić: Zajedničkim patrolama sa Kforom čuvamo bezbednost na jugu Srbije

Izvor: RTS, 11.Feb.2017, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivokapić: Zajedničkim patrolama sa Kforom čuvamo bezbednost na jugu Srbije

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su na neprestanom praćenju situacije duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, i obezbeđenju Kopnene zone bezbednosti radi održavanja mirnog i stabilnog okruženja za sve građane Srbije a u ovom zadatku sarađuju i sa pripadnicima međunarodnih snaga Kfora, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Saradnja Vojske Srbije i Kfora traje od 2001. godine, od potpisivanja Sporazuma o privremenim operativnim procedurama za saradnju i koordinaciju na obe strane administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Jovan Krivokapić je za agenciju Beta izjavio da ta saradnja podrazumeva održavanje sastanaka na komandnom, koordinacionom i lokalnom nivou, kao i održavanje zajedničkih-jednovremenih patrola duž administrativne linije.
"Pripadnici Vojske Srbije zadatak obezbeđivanja administrativne linije prema Kosovu i Metohiji i kontrolu Kopnene zone bezbednosti izvršavaju od 1999.godine, realizacijom pešačkih i motorizovanih patrola, osmatračnica i zaseda. Zajedničke patrole sa Kforom realizuju se po dogovorenim procedurama od 2005. godine duž cele administrativne linije, uključujući i opštine Preševo i Bujanovac", kazao je Krivokapić.
Prema njegovim rečima dostignuti nivo saradnje sa Kforom odlikuje visok stepen međusobnog poverenja i profesionalizma koji je doveo do unapređenja razmene informacija o dešavanjima na području administrativne linije kao i kvaliteta realizacije zajedničkih aktivnosti.
"Saradnja sa Kforom je veoma dobra i intenzivna i od posebnog je značaja u slučajevima kada dođe do usložnjavanja bezbednosne situacije. Zajednički zadatak Vojske Srbije i Kforom je očuvanje bezbednosti u zonama odgovornosti sa obe strane administrativne linije", rekao je Krivokapić.
On je naveo da je rezultat ovakvog pristupa u obezbeđenju Kopnene zone bezbednosti smanjenje broja ilegalnih aktivnosti i pravovremeno preduzimanje svih mera kako bi se na tom prostoru i dalje održavalo mirno i stabilno okruženje za sve građane Srbije.
"Građani koji žive na prostoru Kopnene zone bezbednosti veoma su dobro prihvatili zajedničke aktivnosti Vojske Srbije i Kfora, pre svega iz razloga što je realizacijom istih smanjen broj nedozvoljenih aktivnosti u zahvatu administrativne linije. To svakako doprinosi većoj bezbednosti građana koji žive na tom prostoru", rekao je Krivokapić.
On je rekao i da nije bilo žalbi lokalnog stanovništva koje živi u Kopnenoj zoni bezbednosti na rad pripadnika VS, već samo reči hvale.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.