Kosovo:ROSU ispisivala sprejem UČK?

Izvor: B92, 05.Maj.2012, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo:ROSU ispisivala sprejem UČK?

Gračanica -- Pripadnici ROSU ispisali su sprejem "UČK" na mestima gde je bio izlepljen materijal stranaka iz Srbije u centru Lapljeg Sela. Kosovska policija demantuje.

Kako prenosi ova agencija, oni su psovali majku okupljenim Srbima.

Incident u ovom mestu, nastanjenom isključivo Srbima, dogodio se oko 15.00 časova, a nakon reagovanja meštana i rukovodstva kosovske opštine Gračanica, pripadnici jedinice ROSU >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vratili su se na lice mesta i sprejem premazali ispisani naziv, psovali majku Srbima i zapretili da će se vratiti

Predsednik opštine Gračanica Bojan Stojanović zatražio je pomoć Euleksa i Kfora zbog ove nesvakidašnje akcije specijalne jedinice ROSU koja je, u skladu sa dogovorom o organizovanju srpskih izbora, zadužena za bezbednost.

U centru Lapljeg Sela okupilo se nekoliko desetina meštana koji sumnjaju da je ovom akcijom jedinice ROSU najavljena serija incidenata na koje su pozivali i pozivaju pripadnici rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova.

Kosovska policija demantovala je da su njeni pripadnici u Gračanici i Lapljem Selu ispisivali grafite UČK - (Oslobodilačka vojska Kosova).

U saopštenju kosovska policija tvrdi da su njeni pripadnici uklanjali predizborne plakate koji su povezani sa lokalnim srpskim izborima na Kosovu i da je to učinjeno u skladu sa operativnim planom za sprečavanje sprovođenja srpskih lokalnih izbora.

Kosovska policija uklanjala plakate

Kosovska policija uklanjala je predizborne plakate za srpske izbore koji su se pojavili na javnim mestima u nekim selima na centralnom Kosovu.

Komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković izjavio je Tanjugu da su pripadnici kosovske policije u skladu sa ranijom naredbom uklanjali postere koji su bili izlepljeni u Lapljem Selu na centralnom Kosovu.

Trajković je takođe potvrdio da su se u Lapljem Selu, na mestu gde je bio izlepljen predizborni materijal nekih stranaka iz Srbije, pojavili grafiti "UČK” – (Oslobodilačka vojska Kosova) ali da on ne zna ko stoji iza toga.

"Grafiti su se pojavili, ali su ubrzo potom i uklonjeni. Ne znamo ko je to učinio i ko je pisao te poruke", rekao je Trajković.

Pojedini mediji javili su, pozivajući se na meštane, da su pripadnici kosovske policije nakon što su uklonili predizborne plakate ispisali parole "Oslobodilačka vojska Kosova" i da su nešto kasnije istim sprejom precrtali te natpise.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi je nedavno najavio da kosovska policija ima operativni plan za nedelju 6. maj, kada se održavaju srpski izbori a predstavnici kosovske policije u Gračanici objasnili su da je deo tog plana i akcija zaplene stranačkog predizbornog materijala, ali i uklanjanje predizbornih plakata sa javnih mesta u ovoj opštini.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Eulex

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.