Izložba 45 paklenih noći nad Beogradom u Domu Vojske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2019, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "45 paklenih noći nad Beogradom" u Domu Vojske

Povodom obeležavanja 20 godina od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije otvorena je izložba "45 paklenih noći nad Beogradom" autora Tomislava Peterneka.

Pozdravljajući prisutne u ime Medija centra "Odbrana" potpukovnik Biljana Pašić istakla je da je ova izložba premijerno prikazana 2017. godine i da zbog svoje izuzetne ekspresivnosti zaslužuje da se ponovo nađe pred publikom u danima kada se obeležavaju dve decenije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odbrane od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

"Sam pogled na fotografije potvrđuje da njihov tvorac nije dokumentarista, već fotograf sa izraženim umetničkim senzibilitetom, koji je iz dana u dan na svoj način beležio dejstva nevidljivih neprijatelja", rekla je Pašić i dodala da je reč o upečatljivim slikama koje su "ulovile" dramatične trenutke eksplozija, rušenja i stradanja.

Prema rečima autora, sam pogled na predstavljene fotografije budi sećanja na neprospavane noći na krovovima Beograda, ali i osećaj da njegov trud nije bio uzaludan.

"Izložbu sam poklonio Vojsci jer sam znao da će oni to čuvati i omogućiti pokolenjima da vide šta nam je NATO tada učinio", rekao je Peternek i dodao da su slike oborenih raketa dokaz moći i veličine srpskog naroda, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Istoričar umetnosti Dušan Milovanović podsetio je na burnu istoriju našeg naroda i važnost da pamtimo sva nedela koja su nam učinjena ne samo u poslednjem ratu, već i u svim prethodnim.

Osvrćući se na bombardovanje 1999. godine, Milovanović je ukazao ne samo na nevine žrtve, razaranje i porušenu infrastrukturu, već i štetnost osiromašenog uranijuma koje je i danas prisutno.

"Plod borbe Tomislava Peterneka protiv NATO agresije čini impresionalno svedočanstvo o nepočinstvima. Dokumentarista kamerama, naučen od početka da samo dokaz sa lica mesta jeste ispravno svedočanstvo, učinio je poduhvat i iz dana u dan beležio zverstva nevidljivog neprijatelja", rekao je Milovanović.

Zahvaljujući autoru izložbe i njegovim fotografijama svet je imao priliku da vidi strahote nepravednog rata.

Ovaj ciklus fotografija, kako je naglasio, pripada istoriji srpske vojske jer zauvek čuvaju priču o herojstvu vojnika, rezervista i celokupnog naroda.

Izložba pokriva 24 događaja tokom bombardovanja Beograda biće otvorena do 3. maja.

Deo je programa obeležavanja dve decenije odbrane od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, koji organizuje Ministarstvo odbrane sa ciljem da se sačuva sećanje na te dane i sve nevine žrtve nepravednog rata i da doprinos saopštavanju istine o događajima iz 1999. godine.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izložba „45 paklenih noći nad Beogradom” pred beogradskom publikom

Izvor: Vostok.rs, 05.Apr.2019, 09:32

Povodom obeležavanja 20 godina od NATO agresije na našu zemlju, u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije otvorena je izložba „45 paklenih noći nad Beogradom” autora Tomislava Peterneka.. Pozdravljajući prisutne u ime Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Biljana Pašić istakla je da je izložba...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.