IZMEĐU INTERESA I PONOSA! Makedonsko pitanje unelo je raskol među saveznike i zauvek promenilo odnose na Balkanu! Evo kako je počeo DRUGI BALKANSKI RAT? (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2023, 12:34

IZMEĐU INTERESA I PONOSA! Makedonsko pitanje unelo je raskol među saveznike i zauvek promenilo odnose na Balkanu! Evo kako je počeo DRUGI BALKANSKI RAT? (VIDEO)

Ove godine navršava se 110 godina od izbijanja Drugog balkanskog rata.

Nakon Prvog balkanskog rata vojska Osmanskog carstva doživela je težak poraz i bila je skoro u potpunosti proterana sa Balkanskog polustrva. Jedino je Carigrad sa užom okolinom ostao pod turskom vlašću.

Prvi balkanski rat završen je pobedom balkanskih kraljevina Srbije, Crne Gore, Bugarske i Grčke koje su metaforički >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rečeno raskomadale „bolesnika sa Bosfora“, a potom, i međusobno su podelile osvojene teritorije.

Međutim, na konferenciji u Londonu, 30. maja 1913. godine, Austrija, Italija i Nemačka, da bi suzbile uticaj carske Rusije, koji je ova vršila preko Srbije, uspele su da na konferenciji potvrde stvaranje nezavisne albanske države pod protektoratom velikih sila.

Ipak, kao ključan i ispostaviće se, nerešiv problem javiće se takozvano Makedonsko pitanje.

Kako su se stvari dalje razvijale, ko su bili ključni akteri i šta su pravi razlozi sporova obradio je jutjub kanal "Srpske bitke" a ceo video pogledajte u nastavku.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.