Gašić se nada pobedi plesa tenkova

Izvor: B92, 23.Jun.2014, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić se nada pobedi plesa tenkova

Niš -- Četiri tenkovske posade Vojske Srbije učestvovaće, početkom avgusta na tenkovskom bijatlonu u Rusiji. Ministar odbrane Bratislav Gašić očekuje da će i pobediti.

Na tom bijatlonu, populrno nazvanom "ples tenkova" koji će biti održan od 4. do 8. avgustra na poligonu "Alabino" u moskovskoj oblasti, najavljeno je do sada učešće tenkovskih posada iz sedam država.

Gašić je, izrazivši zadovljstvo uspešno obavljenim pripremama naših tenkovskih jedinca istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Vojska Srbije ima prijatelje i na istoku i na zapadu i da sa svima saradjuje. On je naglasio da pripadnici Vojske Srbije u toj saradnji stiču dragocena iskustva i da pokazuju, svuda u međunarodnoj saradnji - u misijama UN i EU i "visok stepen odgovornosti, obučenosti i znanja".

Svi partneri VS to "jako cene", rekao je Gašić na tenkovskom poligonu "Međa" između Niša i Leskovca, gde se naši tenkisti prirpemaju za moskovski bijatlon.

Ministar odbrane Srbije je pohvalio spremnost naših tenkovskih ekipa za predstojeći biatlon i rekao da očekuje da pobedimo. Gašić je podsetio da će se završetak tog takmičenbja poklopiti sa njegovom zvaničnom posetom Rusiji i razgovirma sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

Upitan šta očekuje od tih razgovora, Gašić je rekao da očekuje da se iznađe način za robni kredit o kome su počeli pregovori pre dve godine "i da počne polako da se formaliizuje".

On je, uz napomenu da je "Srbiji to jako potrebno", dodao i da treba videti kakve su mogućnosti našeg budžeta da podnese jednu takvu nabavku uz istovremenu želju ruske strane da pomognu kvalitetnim odnosom. Ministar odbrane Srbije je podsetio i da je u pitanju aranžman kojim treba da se reši širok spektar stvari.

Upitan da li predstojeća vežba u bazi "Jug" kraj Bujanovca, na kojoj je najavljeno učešće predstavniak država NATO i Partnerstva za mir, može da se tumači da je u koliziji sa učesčhem VS na tenkovskim takmičenjima u Rusiji, Gašić je istakao da ne vidi razlog za to. On je naveo i da očekuje da baza "Jug" bude međunarodni centar za obuku za učešće u mirovnim misijama, kao i mesto gde će VS nastaviti da saradjuje sa svim svojim partnerima.

Prvi deo priprema za učešće na tenkovskom bijatlonu u Rusiji tenkovske jedince Vojske Srbije obavile su na poligonu "Pasuljanske livade" kraj Ćuprije. Od 12 tenkovskih ekipa koje su započele pripreme izabrano je četiri najboljih koji nastavljaju pripreme na poligonu "Medja" izmedju Niša i Leskovca.

Pripremama tenkovskih jedinica na poligonu međa prisustvovao je i načelnik Generalštaba vojske Srbije general Ljubiša DIković koji se uverio u spremnos naših tenkista. Posle poligona "Međa" , Gašić je obišao i renoviranu kasarnu "Stevan Sindđlić" u Nišu čiji deo će služiti i za smeštaj dela kapaciteta rusko srpskog humanitarnog centra.

Nastavlja se zamena nepotrebne vojne imovine

Gašić je danas izjavi o i da će biti nastavljena zamena nepotrebne vojne imovine za stanove namenjen bivšim i sadašnjim pripadnicima vojske i tog ministarstva. Kako je rekao "Vojska Srbije ne odustaje od 'master plana' zamene vojnih objekata koji joj nisu potrebni uz adekvatnu nadoknadu".

"Počećemo da sređujemo grad po grad jer ima gradova gde na papiru vojska treba da dobije stanove kojih još uvek nema i koje dugo čega za one objekte koje je već dala" rekao je on.

"Master planom" su obuhvaćeni vojni objekti i zemljišta koji nisu potrebni za funkcionisanje oruzanih snaga po raznim gradovima a koji se, razmenju za stanove ili prodaju.

Jedan od primera za razmenu nepotrebne vojne imovine je i Pirot gde je krajem maja komisija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predala Klub Vojske Srbije opštini Pirot, po ugovorima zaključenim između Republičke direkcije za imovinu Srbije i opštine Pirot. Skupština opštine Pirot prihvatila je prenos prava javne svojine Republike Srbije, korisnika Ministarstva odbrane u javnu svojinu opštine Pirot - Klub Vojske Srbije, uz naknadu od 843.853,50 evra, u dinarskoj protivvrednosti.

Istom odlukom se obavezala da prenese pravo javne svojine opštine Pirot u javnu svojinu Republike Srbije - 11 stanova koji se nalaze u Pirotu, čiju je tržišnu vrednost utvrdila Poreska uprava Ministarstva finansija u iznosu od 274.710,68 evra.

Razliku tržišne vrednosti izmedju predmetnih nepokretnosti u iznosu od 569.142,82 evra, u dinarskoj protivvrednosti, opština Pirot će uplatiti u 60 jednakih mesečnih rata po 9.485,72 evra, u dinarskoj protivvrednosti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Naši idu u Rusiju na "ples tenkova"

Izvor: Mondo, 23.Jun.2014

Na tenkovskom bijatlonu u Rusiji, koji se održava početkom avgusta, učestvovaće četiri tenkovske posade Vojske..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.