Gašić i Diković prvi put zajedno u skupštini

Izvor: Politika, 09.Nov.2015, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić i Diković prvi put zajedno u skupštini

Dragan Šutanovac izrazio je zabrinutost što je popunjenost vojske 86 odsto, a Ljubiša Diković mu je odgovorio da je to na nivou popunjenosti vojski u regionu te da je plan da u 2016. godini ona bude 92 odsto

 Vojska Srbije je spremna i sposobna da realizuje sve zadatke i misije i da zaštiti bezbednost države u potpunosti, rekao je Bratislav Gašić, ministar odbrane, predstavljajući tromesečni izveštaj o radu svog ministarstva, na sednici skupštinskog Odbora za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odbranu i unutrašnje poslove. Odbor je podržao izveštaj.

Ministar Gašić je na sednicu došao sa Ljubišom Dikovićem, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, što je članove odbora obradovalo, jer se događa prvi put, da neki ministar podnosi izveštaj, a da je tu i načelnik GŠ, pa je više njih reklo da tu praksu treba nastaviti i ubuduće. Njih dvojica su više od tri sata odgovarala na pitanja članova odbora.

Predstavljajući vrlo opširan izveštaj, ministar Gašić je kazao da je VS značajan faktor stabilnosti u regionu i svetu, o čemu svedoče i podaci da je u 11 multinacionalnih operacija ove godine učestvovalo 328 pripadnika Ministarstva odbrane i VS. On je, takođe, izdvojio dobre odnose sa svima ilustrujući to time što je VS imala 132 zajedničke vežbe sa SAD i 36 sa Rusijom, sa kojom u nekim ranijim godinama nije bilo zajedničkih vežbi.

Odgovarajući na pitanje o migrantima, ministar je rekao da je VS na raspolaganju sa svim svojim kapacitetima za koje bude potrebe, ali da je interesovanje migranata za Srbiju, za sada, malo.

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac (DS) pitao je da li se može videti ugovor sa arapskom firmom Ravafed i da li je tačno da Srbija za 3.500 hektara zemlje, koju ova firma koristi u „Karađorđevu” dobija manje od deset miliona dinara, a Gašić mu je odgovorio: „Tačni podaci će biti poznati na kraju godine, kada se isplaćuju kompletni prihodi, videćemo koliko će vojska dobiti.” On je istakao da je prethodna vlast ovo zemljište davala malim proizvođačima, koji su za to još dobijali i subvencija, a vojska nije dobijala ništa. Gašić je rekao da je vojska zatekla ruinirano imanje, polomljene staklenike, te da je sada sve drugačije.

Što se tiče ugovora sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Gašić je rekao da će videti da li on ima oznaku tajnosti, a „ako je ima, onda ga mogu videti samo oni koji imaju sertifikat za pristup takvim dokumentima”. Šutanovac je pitao i da li je tačno da su pripadnicima naše misije u Centralnoafričkoj Republici smanjene plate, a Gašić je odgovorio da se na svaka tri meseca donose procene bezbednosti i na osnovu toka predlažu naknade i dodao: „Tamo je bilo smanjenja, ali je pre mesec dana naknada vraćena na staro. Inače, treba da se zna da se, pored redovne plate u dinarima, ljudima u toj misiji mesečno isplaćuje i 5.200 dolara.”

Marko Đurišić (SDS) interesovao se za okolnosti smrti doktorke Olivere Jovanović, po povratku iz misije i da li postoje protokoli o zdravlju naših ljudi, a ministar Gašić je odgovorio da je Jovanovićeva odbila da ostane u bolnici, da se nakon tri dana vratila, ali da je tada bilo kasno, te da se tada saznalo da se ona ni u misiji nije držala protokola, „nije pila lekove, koje je tamo morala da pije.”

Dragan Šutanovac izrazio je zabrinutost što je popunjenost vojske 86 odsto, a Ljubiša Diković mu je odgovorio da je to na nivou popunjenosti vojski u regionu, te da je plan da u 2016. godini ona bude 92 odsto. Odgovarajući na Šutanovčevo pitanje o tome šta to nabavljamo iz Rusije, general Diković je odgovorio: „Iskazali smo šta nam je potrebno da naša vojska može da odgovori na potencijalne pritiske, a bez pretenzija da bilo kome predstavljamo pretnju.”

--------------------------------------------------------

Šta se događa u Unesku

Usred rasprave, posle dva sata debate, Bratislav Gašić, ministar odbrane, izvinio se i pitao ima li neko od članova odbora pristup internetu, „da vidimo šta se događa u Unesku”. Odmah mu je nekoliko poslanika odgovorilo da je glasanje završeno i da je Kosovo odbijeno, što je ministra baš obradovalo. Predsednica odbora Marija Obradović (SNS) kazala da je treba čestitati Ministarstvu spoljnih poslova i vladi na velikom uspehu, a ministar Gašić je dodao: „To je pobeda Ministarstva spoljnih poslova, ali, pre svega, vlade i tima Aleksandra Vučića.”

--------------------------------------------------------

Vojnim penzionerima će biti plaćen dug

Vojnim penzionerima kojima je krajem 2007. godine obećano povećanje penzija u iznosu od 11,06, ali one nisu usklađene sa zakonom, od 1. decembra biće povećane penzije u tom iznosu, a u januru će im retroaktivno i jednokratno biti isplaćen sav dug, rekao je juče ministar Gašić. On je naveo da je reč o 40.000 penzionera, da dug iznosi 24 milijarde dinara i da će taj novac biti isplaćen iz ušteda, „nećemo dizati nikakve kredite.” Gašića je baš naljutio Janko Veselinović (PP) sa pitanjima o vojnim penzionerima i njegovo nezadovoljstvo kako se to radi, pa mu je odgovorio: „Ovo je stvarno strašno, pa vi pitate nas što ne vraćamo dug koji ste vi napravili i nije vam padalo na pamet čak ni da saslušate te ljude kad ste bili vlast. Mi problem rešavamo.”
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.