Gašić: Vojne penzije od 1. decembra biće povećane

Izvor: RTS, 09.Nov.2015, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić: Vojne penzije od 1. decembra biće povećane

Ministar odbrane Bratislav Gašić najavio je da će penzije za oko 40.000 vojnih penzionera biti povećane od 1. decembra za 11 odsto.
Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost da je održan zajednički sastanak ministra za rad Aleksandra Vulina i predstavnika vojnih penzionera kome je prisustvovao i na kome je dogovoreno da od 1. decembra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << penzije budu povećane za 11 odsto.

"Dogovoreno je i da vojnim penzionerima retroaktivno budu isplaćene obaveze koje je neko preuzeo u ranijem periodu", rekao je Gašić na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost u Beogradu.
Predstavljajući izveštaj o radu tog ministarstva u periodu jul-septembar, Gašić je dodao da je taj resor od planiranih 57 milijardi dinara iz budžeta za 2015. godinu do danas potrošio oko 35 milijardi ili 65 odsto.
"Rešavanje pitanja duga vojnim penzionerima je istorijski trenutak", izjavio je ministar odbrane Bratislav Gašić.
Ministar je istakao i da je u toku ove godine rešeno stambeno pitanje 963 pripadnika Vojske Srbije, kao i da će do kraja godine biti obezbeđeno još 70 stanova.
Gašić je sa načelnikom Generalštaba VS Ljubišom Dikovićem više od tri sata odgovorao na pitanja članova tog skupštinskog tela, kojima je preneo i da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ostvarili dobre rezultate i da to ne bi bilo moguće da nisu funkcionisali kao porodica i dobro uigran tim.
Gašić je saopštio da je VS značajan faktor stabilnosti u regionu i svetu, a na šta upućuju i podaci da je u 11 multinacionalnih operacija ove godine učestvovalo 328 pripadnika MO i VS.
Malo interesovanje migranata za Srbiju 
Članovi tog skupštinskog tela interesovali su se da li će za potrebe migranata VS ustupiti kasarne, a ministar je naveo da je VS na raspolaganju sa svim svojim kapacitetima za koje bude bilo potrebe, ali da je interesovanje migranata za Srbiju malo.
Prema njegovim informacijama, kroz Srbiju je prošlo oko 300.000 migranata.
Nekadašnji ministar odbrane i poslanik DS Dragan Šutanovac pitao je da li je tačno da Srbija za 3.500 hektara zemljišta u ustanovi "Karađorđevo" od arapskog partnera dobija nešto manje od 10 miliona dinara, na šta mu je Gašić odgovorio da će tačni podaci biti poznati na kraju godine, kada se isplaćuju kompletni prihodi.
Gašić je ukazao da je po dolasku na tu funkciju zatekao ruinirane plastenike i sve ostalo u raspadu, među njima i najsavremeniju farmu koka nosilja, a da su to zemljište koristilli mali poljoprivredni proizvođači i na osnovu toga dobijali subvencije.
Pošto ga je Šutanovac pitao da li mogu i poslanici da se upoznaju sa tim ugovorom, Gašić je rekao da će proveriti da li taj dokument nosi oznaku tajne i da to neće biti problem za one koji imaju bezbednosni sertifikat, što nije slučaj sa Šutanovcem.
Šef poslanika SDS Marko Đurišić interesovao se za slučaj doktorke Olivere Jovanović, koja je preminula od malarije po povratku iz misije u Centralnoafričkoj Republici, a Gašić je rekao da je učinjeno sve da se ona spase, ali da se sama nije držala procedure.
Na pitanje Šutanovca da li je tačno da su smanjene dnevnice i primanja učesnicima u mirovnim misijama, Gašić je rekao da se na svaka tri meseca donose procene o bezbednosnim rizicima i u skladu sa tim se predlažu naknade, te da je za misiju u Centralnoafričkoj Republici bilo smanjenja.
Diković je na pitanje kolika je popuna jedinica Vosjke Srbije rekao da je popunjenost jedinica VS oko 86 odsto, što je u visini popunjenosti vojski u regionu, a da je plan da u 2016. godini ona bude više od 92 odsto.
Diković je, na pitanje Šutanovca o tome šta se očekuje da se dobije iz Rusije od naoružanja, rekao da je VS iskazala potrebe šta joj je neophodno da može da odgovori potencijalnim bezbednosnim izazovima, bez pretenzija da bilo kome predstavljamo pretnju.
Na pitanje poslanice Nove Srbije Dubravke Filipovski kada će VS dobiti prvu ženu generala, državni sekretar u MO Zoran Đorđević je saopštio da trenutno tri žene imaju čin pukovnika i da će prva koja od njih stekne uslov postati i general.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gašić i Diković prvi put zajedno u skupštini

Izvor: Politika, 09.Nov.2015

Dragan Šutanovac izrazio je zabrinutost što je popunjenost vojske 86 odsto, a Ljubiša Diković mu je odgovorio da je to na nivou popunjenosti vojski u regionu te da je plan da u 2016. godini ona bude 92 odsto.. Vojska Srbije je spremna i sposobna da realizuje sve zadatke i misije i da zaštiti bezbednost...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.