Gašic: Vojna vežba sa Rusijom se ne krije od javnosti

Izvor: Press, 13.Nov.2014, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašic: Vojna vežba sa Rusijom se ne krije od javnosti

Ministar odbrane Bratislav Gašić najavio je da će sutra biti održana vežba vojnih snaga Srbije i Rusije i dodao da vlast od javnosti ne krije te vojne manevre, te da su na vežbu pozvani mediji i vojni atašei u Srbiji.
Gašić je za Radio Slobodna Evropa (RSE) precizirao da će vežba biti održana na poligonu Nikinci kod Rume u periodu od 12 do 16 časova.

On je na komentare da se u javnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << krije da su Rusi došli na vežbe odgovorio da se kao i u svakom uređenom sistemu, i u Vojsci Srbije zna kada je dan za visoke zvanice, a kada za medije. 


"To je normalna procedura, vežba je planirana pre godinu dana, mi je sprovodimo. Imaćete priliku, sa svim medijima koji pokažu interesovanje, da je vidite. Nije normalno da, dok se priprema bilo šta, neko tu šeta sa svojim kamerama, jer mi imamo veliki zadatak pred nama", rekao je Gašić.

On je dodao da su planovi bilateralne saradnje poznati već početkom godine.

Na pitanje o značaju vežbe, Gašić je odgovorio da Srbija ima potpisane vojne ugovore sa preko 60 zemalja sveta.

"Činimo sve da naše operativne i funkcionalne sposobnosti podignemo na maksimalno visok nivo. Saradnja sa svim vojskama sveta uvek ima kao korist nova iskustva, nove tehnologije, nove tehnike, tako da je Vojska Srbije zainteresovana i da pokaže i da primi takva znanja", rekao je ministar.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je ranije danas da će Vojska Srbije i Oružane snage Rusije 14. novembra održati zajedničku vojnu vežbu "SREM 2014" na poligonu u Nikincima. 

Cilj vežbe je uništavanje terorističke baze i oslobađanje talaca, navodi se u ovoj informaciji. 

U novembru 2013. Srbija i Rusija potpisale su sporazum o vojno-tehničkoj saradnji, koji uključuje razmenu informacija za održavanje mira, razvoj odnosa u sferi kartografije, kao i medicinsku i vojnu obuku.

Osim saradnje sa Rusijom, Srbija je ove godine zajedničke vojne vežbe imala i sa zemljama članicama NATO. 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.